Aktywne Wpisy

SonidoStark +147
źródło: 1787759220919763
Pobierz
wybryk_natury +276
20 lat temu (24 sierpnia 2006 roku) Pluton przestał być planetą.
Taką decyzję podjęła Międzynarodowa Unia Astronomiczna (IAU), jednocześnie nadając Plutonowi status planety karłowatej.
Po raz pierwszy został zauważony 18 lutego 1930 roku przez amerykańskiego astronoma Clyde'a Tombaugha. Z kolei swoją nazwę otrzymał od 11-letniej mieszkanki Oxfordu w Anglii - Venetii Burney.
Dziewczynka dowiedziawszy się przy śniadaniu o odkryciu nowej, dziewiątej planety, zasugerowała swojemu dziadkowi, aby nazwać ją na cześć rzymskiego boga podziemi.
Taką decyzję podjęła Międzynarodowa Unia Astronomiczna (IAU), jednocześnie nadając Plutonowi status planety karłowatej.
Po raz pierwszy został zauważony 18 lutego 1930 roku przez amerykańskiego astronoma Clyde'a Tombaugha. Z kolei swoją nazwę otrzymał od 11-letniej mieszkanki Oxfordu w Anglii - Venetii Burney.
Dziewczynka dowiedziawszy się przy śniadaniu o odkryciu nowej, dziewiątej planety, zasugerowała swojemu dziadkowi, aby nazwać ją na cześć rzymskiego boga podziemi.
źródło: IMG_5352
Pobierz

Piszę z anonima bo kilku znajomych z pracy zna mój nick i nie mam zamiaru sam się wkopywać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Pracuję na UoP w jednej firmie i robiłem sobie dodatkowe zlecenia mając B2B, ale musiałem zrezygnować z prowadzenia działalności (wymóg pracodawcy). Firma, z którą współpracowałem do tej pory na B2B odezwała się po kilku miesiącach, że chcieliby podrzucać mi jakieś tematy od czasu do czasu, wyjaśniłem im, że nie mogę prowadzić już działalności, ale zaproponowali rozliczenie w formie Umowy o Dzieło.
I teraz mam zagwozdkę czy UoD w tym przypadku w ogóle jest możliwe / dla mnie bezpieczne? Nie mam ścisku przyjmowania czegoś takiego, szczególnie jak moge mieć przez to jakieś problemy. Robiłem rzeczy na B2B dla tej firmy, zamknąłem działalność i pewnie ZUS czy ktoś inny może podciągnąć to pod "ciągłość działalności".
Czy macie kogoś do polecenia, do kogo mógłbym z tym uderzyć? Firma jest zza granicy (europa) więc nie zna polskich realiów, a ja nie czuje się kompetentny żeby im wszystkie zawiłości tłumaczyć.
#podatki #b2b #uod #umowaodzielo #useme #doracapodatkowy
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny
🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt
📢 Sprawdź nowe narzędzia na mirko.pro - Mirko Pobieracz oraz Mirko Ban