Wpis z mikrobloga

✨️ Czy warto zmienić kierunek kariery na lekarski lub finanse?
Mam prawie 30 lat, skończyłam dietetykę i pracuję w zawodzie, ale coraz poważniej myślę o przebranżowieniu. Ostatnio dokładam do interesu i przestaje mi się to opłacać.

Mieszkam w niewielkim mieście i na ten moment nie mam możliwości przeprowadzki do dużego miasta. Zależy mi na ścieżce, która daje możliwości zatrudnienia również poza największymi ośrodkami.

Jestem w takiej sytuacji, że mogłabym pozwolić sobie na studia. Rozważam kierunek lekarski albo finanse i rachunkowość.

Lekarski zdecydowanie bardziej interesuje mnie pod względem tematyki i charakteru pracy. Mam już podstawy oraz doświadczenie w tematach medycznych, więc nie zaczynałabym od zera. Nie jest to pomysł wynikający wyłącznie z potencjalnych zarobków. Kierunek lekarski otworzyli 30 minut drogi ode mnie, więc mogłabym dojeżdżać.

Po FiR mogłabym szybciej wejść na rynek pracy i zdobywać doświadczenie. Zastanawiają mnie możliwości rozwoju i zarobki w małym mieście po takich studiach. Na miejscu mam tylko kilka biur rachunkowych i kilka zakładów produkcyjnych. Oczywiście tutaj musiałabym zacząć od zera i nie wiem, czy 30 lat na karku nie utrudniałoby mi podjęcia pracy albo stażu.

Chętnie przeczytam opinie lekarzy i osób pracujących w finansach/księgowości:

1. Jak faktycznie wygląda Wasza codzienna praca?
2. Jak oceniacie zarobki w stosunku do odpowiedzialności, stresu i czasu pracy?
3. Czy AI stanowi zagrożenie w księgowości?
4. Czy możliwe jest zrobienie kariery w branży finansowej/księgowości, mieszkając w małym mieście?

Gdybyście byli w podobnej sytuacji i mieli wybrać kierunek dalszego rozwoju, na co zwrócilibyście uwagę?

Z góry dziękuję za pomoc.

#lekarski #fir #studia #przebranzowienie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt
📢 Sprawdź nowe narzędzia na mirko.pro - Mirko Pobieracz oraz Mirko Ban

• 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jeśli stać Cię na 6-7 lat utrzymywania przez kogoś to bierz lekarski. W rachunkowości pracuje rzesza osób, która nie ma wykształcenia kierunkowego, więc konkurencja jest znacznie większa przez łatwiejszy próg, niż po lekarskim. Jako lekarz w pipidówie dostaniesz rewelacyjną kasę w zasadzie na start i to bez specki.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:

trochę za późno już na lekarski

a fir jest na liście do ostrzału przez ejaj

Firmę buduj w dietetyce, masz internet dostępny, nie da się jakieś platformy zrobić? Niech ludzie z dużych miast przychodzą ro Ciebie. Jakieś prowadzenie diety i video konsultacje?
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Finanse to martwa branża wyżerana coraz bardziej przez A.I. Korzystam sam z Comarcha ERP Optima i jak go sobie zautomatyzujesz oraz doinstalujesz agenta A.I. to wystarczy, że poskanujesz faktury w OCR i program sam ci je zaksięguje, jedynie wystarczy sprawdzić czy dobrał prawidłowe kategorie, nawet sam wszystko do KSEF 2.0. wyśle (sprzdażowe faktury) i pobierze (zakupowe faktury).
  • Odpowiedz
  • 0
Dokładasz do działalności dietetycznej? W zasadzie jakie tam są koszta. Jakieś licencje na programy dietetyczne?
Ile kosztuje dieta?
  • Odpowiedz