Wpis z mikrobloga

✨️ Czemu ceny mieszkań są wyższe niż w ogłoszeniach?
#nieruchy #pasozyty #patodeweloperka
Czy jest jeszcze jakas branza gdzie cena produktu wyjdzie Cie wiecej niz w ogloszeniu ?
oczywiscie chodzi o nieruchy i ogloszenia

Jak widze mieszkanie za 600tys to chce zaplacic 600tys ewentualnie mniej (jesli da sie negocjowac, sa jakies mankamenty itp).
dlatego w szukajce zaznaczam "DO 600tys"
Jesli trafie na ogloszenie bezposrednio od wlasciciela to nie ma problemu tzn pasozyta zwanego posrednikiem.

Co sie dzieje jak ogloszenie jest od posrednika ?
- ok spotkamy sie na miejscu, podpiszemy tylko niezobowiazujacy dokument
i jeb +3% lub +4% lub czasem +5% do ceny mieszkania

mieszkanie za 600tys juz kosztuje 612tys przy 3% AZ DO 630tys przy 5% prowizji

Do tego te pasozyty sciagaja jeszcze podobny procent od sprzedawcy.
Tzn on chce sprzedaz za 570tys. Idzie do biura a tam mowia - spoko ale wystawimy za 600tys bo to ladna okrągła cena i my bierzemy 5%.

Sprzedawca chce 570 tyś
Ja szukam mieszkania do 600 tyś
On sprzedaje za 570tyś
Ja płace 630tyś

Za mieszkanie - ktore ktoś spłacał ciężką pracą 20 a czasami 30 lat !!
A tu klucznik bierze 10% za otwarcie drzwi kilku osobom. Baa nawet wiecej niz 10% bo wartosc mieszkania to 570tys
Ja oczywiscie nie kupie tego mieszkania tylko za 630tys bo mam jeszcze dodatkowe koszta jak np. 2% PCC czyli juz jedziemy w 642 tyś a za tyle to można kuchnie zrobić.

Czy jest jeszcze jakas rzecz / przedmiot który kosztuje wiecej niz wystawiona cena /etykieta ?

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt
📢 Sprawdź nowe narzędzia na mirko.pro - Mirko Pobieracz oraz Mirko Ban

• 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim:
Taka praca. Skoro jest popyt na takie osoby, to interes się jakoś kręci.

z drugiej strony nie możesz mieć pretensji, że ktoś wystawia mieszkanie za pośrednictwem agencji, bo nie ma ochoty użerać się/umawiać/ negocjować z potencjalnymi kupcami.
Inna kwestia to prowizja, owszem jest to motywator, ale pamiętaj że % dzielony jest też z biurem. Ile taki przeciętny agent sprzeda mieszkań w ciągu miesiąca ? 1-2 ? Reszta to sucha
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
przyjacielski-wizjoner-25: tak, zdarza się w biedrze, wystawią cenówkę centralnie pod jakimś towarem (cały rząd, a nie jakiś przełożony) i czasem mimo napisu mix wcale nie uwzględnia wszystkich smaków, albo dopiszą drobnym druczkiem konkretną masę lub smak, której nigdzie nie ma, a cenówka jest pod inną.

Kwoty niższe, ale procentowo też wyjdzie sporo, bo ceny zwykłe są mocno zawyżone, by robić duże promocje.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
·
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: popieram... pośredniki to szkodniki.. sami zrezygnowaliśmy z fajnego domu bo juz był na limicoe naszej ceny a tu jeszcze trzebaby było doliczyć kilkadziesiąt tysięcy dla typq za nic. On nawet zadnej odpowiedzialnosci nie ponosi.
  • Odpowiedz