Wpis z mikrobloga

✨️ Czy opiekunowie psów są odpowiedzialni?
Mam koleżankę w pracy, która wzięła sobie owczarka niemieckiego i jest zdziwiona jak ciężka jest opieka nad nim. Narzeka często na charakter psa, że nie może go uspokoić na spacerze, z jednym psem się bawi a a do drugiego już fuczy, mówi że ciężko jest jej utrzymać na smyczy tego psa. Kilka razy się potykała, gdy ciągnął. Dostała jakiś przykaz z hodowli, że przez pierwsze lata życia, żeby była wołowina w diecie. Taka wołowina surowa, ze sklepu. I się zaczęło: "olaboga przecież to drogie rzeczy, ja sama nie jem wołowiny a pies musi".
Ja jestem przerażona samym faktem, że tego biednego psa zostawia w mieszkaniu, na 30 metrach, na 10h, gdy jest w pracy. Mówiła mi, że musi rozkładać maty w łazience, tam sika i kupka, podczas jej nieobecności. Ostatnio coś mówiła o behawioryście, że jest skłonna zapłacić, żeby tego psa ktoś w końcu uporządkował.
Gdy jej mówiłam raz, że psy ogólnie potrzebuja się wybiegać na kilka godzin i to codziennie. Pojechać gdzieś za miasto i spuscic go ze smyczy, albo dłuższą smycz kupić i niech biega, poprostu, to się obrazila na mnie. Jak ona ma się zajmować psem jak ona pracuje, a po pracy zmęczona i nie ma sił gdzieś z nim jeździć, twierdzi, ze temu biednemu psu musi wystarczyć rundka wokół bloku. A wzięła tego psa, żeby nie być sama.

A mam jeszcze druga dziewczynę z pracy, ma labradora i biednego karmi najtańsza karma z ryżem, a pies ma często biegunki, a do weta narazie się nie wybiera, bo musi pieniądze odkładać na inny cel. Plus pies się czochra, drapie wszędzie.
Więc widzicie państwo, opiekunowie na medal normalnie.. Można to zglosić do TOZ-u?

#psiarze #psy #patologia

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt
📢 Sprawdź nowe narzędzia na mirko.pro - Mirko Pobieracz oraz Mirko Ban

• 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Pojechać gdzieś za miasto i spuscic go ze smyczy

@mirko_anonim: i niech kogoś pogryzie, wpadnie pod czyjś pojazd, albo ucieknie właścicielce, bo pies jest równie nieogarnięty jak jego pancia. Super rada skierowana do osoby, która nie panuje nad swoim psem

Niech odda psa, nie męczy zwierzęcia, siebie i niech przestanie stanowić zagrożenie dla postronnych
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: polscy psiarze be like.

Powinna być chyba jakaś kampania społeczna "zagraj w Simsy zamiast brać psa", bo to dramat jak pokemony przygarniają zwierzaka, a potem przeżywają zderzenie z rzeczywistością jak się okazuje, że pies ma potrzeby fizjologiczne.
  • Odpowiedz
drugiego już fuczy, mówi że ciężko jest jej utrzymać na smyczy tego psa. Kilka razy się potykała, gdy ciągnął. Dostała jakiś przykaz z hodowli, że przez pierwsze lata życia, żeby była wołowina

@WielkiNos: Za to dla dzieci dieta planetarna
  • Odpowiedz