Jak zrobić kurczaka chrupiącego jak u chińczyka? Ostatnio robiłem to był w środku jakiś taki mokry i panierka odpadała. Standard mąka jajko panko. #gotujzwykopem
mac666 via Wykop
- 0
@Itslilianka: na opakowaniu panko powinno być opisany sposób zrobienia. Zwykle był właśnie żeby najpierw mięso pokryć takim ciastem z mąki, jajka i jakiegoś płynu, potem moczysz w panko i na olej. Wlej więcej żeby było smażenie ala na głębokim tłuszczu. Dobrze rozgrzej. Zawsze wychodziło spoko chrupiące i soczyste.
Mam bryndzę w lodówce. Jebe toto jak zwitki potu i brudu między palcami u nóg cygańskiego akordeonisty z dworca centralnego.
Więc nie wiem czy jeść czy nie
#pytaniedoeksperta #gotujzwykopem #jedzzwykopem
Więc nie wiem czy jeść czy nie
#pytaniedoeksperta #gotujzwykopem #jedzzwykopem
jeść pomimo jebania?
- jeszcze jak 68.4% (39)
- próbowałem - syf, kiła i mogiła 8.8% (5)
- to będzie w zależności, zależy od tego 5.3% (3)
- für deutschland 17.5% (10)
Zawsze jak coś gotuję to daje tam jakieś przyprawy na chybił trafił albo na czuja, jakiś majeranek, papryka, oregano itp. Tylko dopiero niedawno jak zacząłem oglądać programy w stylu Magda Gessler (nie miałem wcześniej tv), to się zorientowałem, że ona sypie te przyprawy praktycznie całymi paczkami. Wysypuje torebkę kminku na garnek bigosu, gdzie ja bym dał może 10 ziarenek xD chyba muszę się przestawić #gotujzwykopem
mac666 via Wykop
- 0
@Pawelkolega: akurat w ziemniakach z wody nie upatrywałbym źródła tego problemu. Może z zagranicznych stron dowiesz się czegoś na ten temat, lepiej poczytaj.
Bredzisz poza tym.
Bredzisz poza tym.
To nie jest żart. Cytuje że słuchu W Polskim Radio 24 ekspert opowiada właśnie jak jedzenie owadów np. w formie owsianki jest ok, i właściwie już się odbywa. Jest już w sprzedaży mąka ze świerszcza domowego. Jest też z mącznika i z szarańczy. w sprzedaży są już przekąski w formie suszonych owadów — krakersy, czipsy, batony proteinowe. Popularne są też herbatniki z tego. Mąka owadzia jest bogatsza od pszennej w białko. Jest
mac666 via Wykop
- 1
@Poludnik20: Zdradzę Ci sekret: pewnie zdarza Ci zjeść coś zawerające szerko stoswoany czerwony barwnik spożywczy koszenilę wytwarzany z, uwaga uwaga - robaków. TO NIE JEST ŻART. Jemy to wszyscy od urodzenia. Pozdrawiam
Mam patelnię ze stali nierdzewnej. Trzeba ją wypalać tak jak węglowa? #gotujzwykopem
mac666 via Wykop
- 0
Jak ostatnio sobie takową sprawiłem, to nic takiego w instrukcji nie było na ten temat, w przeciwieństwie do węglowej.
mac666 via Wykop
- 0
@Itslilianka: zależy co robisz, no przywiera
- 10
Wszyscy się chwalą, więc nie mogę być gorszy. U mnie też było peklowanie w weekend, co prawda tylko 2 dniowe, ale za to piersi :)
Wedzone filety kurze. Peklowanie na sucho. Przyprawy: pieprz, kurkuma, papryka słodka i ostra, ziele angielskie, kolendra, kmin rzymski.
Wedzenie śliwą na gorąco i podpieczone.
#gotujzwykopem #wedzenie
Wedzone filety kurze. Peklowanie na sucho. Przyprawy: pieprz, kurkuma, papryka słodka i ostra, ziele angielskie, kolendra, kmin rzymski.
Wedzenie śliwą na gorąco i podpieczone.
#gotujzwykopem #wedzenie
mac666 via Wykop
- 0
@Martenzyt_waleczny: nie moda, tylko jak napisal @tomszczyk inny rodzaj peklowanie. Od dawien dawna mięso zasolano, więc podejrzewam że mogła to być pierwotna metoda.
mac666 via Wykop
- 0
@tomszczyk: wedzone na zimno? To po lewej to schab?
mac666 via Wykop
- 1
@Martenzyt_waleczny: sam lepsze pokaż!
- 25
Chlebek podejście nr 3. Zakwas żytni, mąka pszenna i żytni. Muszę chyba popracować nad temperaturą.
#gotujzwykopem #bojowkapiekarska
#gotujzwykopem #bojowkapiekarska
mac666 via Wykop
- 6
mac666 via Wykop
- 0
@Kucharzpiekarznekromanta:
Piekę góra-dół na środkowej półce na kamieniu do pizzy, tym razem 230 stopni, potem zmniejszyłem po 20 minutach, bo juz dość rumiane było, a temperatura w środku 47C. Potem kolejne 25 minut. Skórka fajna chrupiąca ale trochę za bardzo ciemna. Czy zmniejszyć temperature początkową, obniżyć półkę następnym razem? Zastanawiam sie.
Piekę góra-dół na środkowej półce na kamieniu do pizzy, tym razem 230 stopni, potem zmniejszyłem po 20 minutach, bo juz dość rumiane było, a temperatura w środku 47C. Potem kolejne 25 minut. Skórka fajna chrupiąca ale trochę za bardzo ciemna. Czy zmniejszyć temperature początkową, obniżyć półkę następnym razem? Zastanawiam sie.
mac666 via Wykop
- 0
@Kucharzpiekarznekromanta: wrzucam na dół kostki lodu na patelnie po wsadeniu chleba. Spróbuję następnym razem z wrzątkiem.
A jakbym chciał dać maku na wierzch to on musi być jakoś przygotowany? I czy mielony może być?
A jakbym chciał dać maku na wierzch to on musi być jakoś przygotowany? I czy mielony może być?
- 28
Boczek na sucho peklowany 16 dni, wędzony 4 h zrębkami ze śliwy.
#wedzenie #wedlinydomowe #gotujzwykopem #jedzenie #chwalesie
#wedzenie #wedlinydomowe #gotujzwykopem #jedzenie #chwalesie
mac666 via Wykop
- 0
@Pomidorken: 60 stopni?
- 20
- 303
3 dni peklowania i hop do gara. Do zobaczenia za 4h boczusiu (。◕‿‿◕。)
#kuchniamoll #gotujzwykopem #jedzenie
#kuchniamoll #gotujzwykopem #jedzenie
mac666 via Wykop
- 2
@krytyk1205: wykop ryje banie. Wczoraj przeglądałem główną i w gorcych na górze była gęba Obajtka. Przeglądam niżej znaleziska i zamiast "brudna prawda o fotowoltaice" przeczytałem to nieco inaczej. Pewnie się domyślisz jak 😆
- 20
Przygotowujecie może własnoręcznie szynkę? Jak radzicie sobie z tym, że jest twarda po gotowaniu? Używacie może szynkowaru? Jakieś opinie? Warto?
#gotujzwykopem #jedzenie #gotowanie #kuchnia #szynkowar
#gotujzwykopem #jedzenie #gotowanie #kuchnia #szynkowar
mac666 via Wykop
- 1
@widzialem: Robiąc własne wędliny miej na uwadze to, że nie będą takie soczyste i miękkie jak te sklepowe, które mają masę dodatków mających na celu właśnie zatrzymanie wody w mięsie.
Gotowanie raczej nie, tylko jak pisali wyżej - parzenie. Jak to robisz lub pieczesz, to pamiętaj żeby mięso miało w miarę temperaturę pokojową, a woda/piekarnik miału już odpowiednią temperaturę, aby pory się od razu zamknęły. Przy parzeniu zagotuj wodę najpierw, bo
Gotowanie raczej nie, tylko jak pisali wyżej - parzenie. Jak to robisz lub pieczesz, to pamiętaj żeby mięso miało w miarę temperaturę pokojową, a woda/piekarnik miału już odpowiednią temperaturę, aby pory się od razu zamknęły. Przy parzeniu zagotuj wodę najpierw, bo
mac666 via Wykop
- 0
Być może. Ja aż tak często nie robię wędlin i nie analizuje, a nastrzykow mi się nie chce robić, więc porównania nie mam. Trzeba będzie zrobić test na dwóch kawałkach miesa.
mac666 via Wykop
- 1
@Pomidorken: daj znać jakie efekty będą z tego. Ja tam ostatnio boczek tylko na sucho pekluje. Na wędlinkę fajna jest rolada pieczona. Kiedyś robiłem taką obtoczoną skruszonymi papryczkami peperonciono. Jak się z tłuszczem połączy to pali elegancko.
- 10
Knedle twarogowe z sosem wiśniowym odmieniły moje życie. Dziękuję Pan Makłowicz!
Można się częstować, ale ostrzegam są uzależniające.
#gotujzwykopem #maklowicz
Można się częstować, ale ostrzegam są uzależniające.
#gotujzwykopem #maklowicz
mac666 via Wykop
- 2
@Utylizejszyn: @Trauma_Teddy
Megadobre. W ciągu 4 dni zrobiłem 2 razy, bo tak dobrze się przyjęło i będzie to stała pozycja w jadłospisie.
Knedle skladają się z twarogu, kaszy manny, cukru, masła i jajek. Sos to wiśnie mrożone, cukier, cynamon i zagęszczone odrobiną skrobi.
oryginalny przepis
Można zobaczyć również w odcinku na youtubie.
Megadobre. W ciągu 4 dni zrobiłem 2 razy, bo tak dobrze się przyjęło i będzie to stała pozycja w jadłospisie.
Knedle skladają się z twarogu, kaszy manny, cukru, masła i jajek. Sos to wiśnie mrożone, cukier, cynamon i zagęszczone odrobiną skrobi.
oryginalny przepis
Można zobaczyć również w odcinku na youtubie.
mac666 via Wykop
- 0
@tzar1991nam: niestety kasza manna jest z pszenicy. Spróbuj ją może zamienić jakąś drobną kaszą o mało wyrazistym smaku. Nie mam w tym doświadczenia, może jaglana? To też może być ciekawe w smaku.
- 32
Zupa z wodorostów wakame podobna do koreańskiej miyeok-guk.
U mnie na bulionie z wieprzowiny oraz paście doenjang.
#arinkaofood
#gotujzwykopem
U mnie na bulionie z wieprzowiny oraz paście doenjang.
#arinkaofood
#gotujzwykopem
- 18
- 7
Jakoś tak się dziwnie złożyło, że po ostatnich ciężkich życiowych miesiącach i maratonie 100 wariacji mięsa na każdy posiłek (dzień w dzień musiało wjechać coś konkretnego, najlepiej upieczonego w rękawie, bo łatwo i szybko) w końcu gorzej się poczułem. Dieta i styl życia typowego chłopa powiatowego, bo na ciężki czas miała być siła i wytrzymałość, a paradoksalnie... zaczęło mnie ścinać z nóg. Badań jeszcze nie robiłem, ale z miejsca wiem, że cholesterol
Ja mam taki, na okazjonalne gotowanie się sprawdza. Wylatywało mi tylko przy gotowaniu niewypłukanej kaszy. Co do przypalania polecam po pstryknięciu przemieszać ryż.
https://www.mediaexpert.pl/agd-male/do-kuchni/ryzowary/ryzowar-adler-ad-6406?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjw_qexBhCoARIsAFgBlesPot5Gu2qdI-tDIchltg594XQXWCWIJRDnRopVNOnhLyTZjRzVC0MaAt0kEALw_wcB
Potwierdzam, że też bym nie kupił z luźną pokrywką, bo to będzie latąło jak na garnku zwykłym.