@NadiaFrance: Nie ignorantko. Widzę, że nawet w takich pierdołach nie możesz pisać sensownie. "Pot z kury" jest znany na całym świecie. Choć nie zawsze robiony jest akurat kury.
W każdej kuchni znajdziesz odpowiednik dla "chicken soup". Także arabskiej, azjatyckiej, afrykańskiej, czy nawet aborygeńskiej.
@NadiaFrance: a tatar tak bardzo ugotowany, a końskie siodło nie dość, że zmieliło, to jeszcze całość utrzymało w miejscu, tak że te drobne kawałki mięsa nie wyleciały
@NadiaFrance: Nie mongolską, tylko historycznie powiązana z tatarami krymskimi, którzy maja tyle wspólnego z Mongolią, co ty z Francją. A po drugie jest to niczym nie udowodniona legenda.
Polska Kuchnia(nie cała, chodzi mi o tą XX i XXI wieczną), to jest jedzenie z resztek dla biedoty proszę państwo. Przecież mamy tyle świetnych przepisów w spadku po rzeczpospolitej szlacheckiej, dlaczego z nich nie korzystamy? Zresztą, biedacka kuchnia też nie wygląda u nas źle - ale kto dziś pamięta jak zrobić ziemniaki po lwowsku, czy makaron z kwaśnym mlekiem?
Również nasi sąsiedzi w wyniku zaborów zostawili nam swoją spuściznę kulinarną - chciażby
@lubiem_piwo: schabowy to oryginalnie sznycel wiedeński, tylko, że jego się robi z cielęciny, stąd biedniejsi ludzie przygotowywali go z tańszej wieprzowiny i taki też się w Polsce spożywa.
@FrasierCrane: uwierz, że flaczki i kaszanka wcale nie są mocno szokującymi potrawami w porównaniu do tego, jakie przysmaki mięsne potrafią mieć w innych kuchniach. ;)
szkoda ze daliscie im po jednym talerzu... no i bigos biogosowi nie rowny... jeden moze byc ochydny a drugi przepyszny... wiec taka degustacja podawanego jedzenia z rak kucharza niewiadomego pochodzenia... is shit.
Mieszkając w Hiszpanii poznawałem tutejsze smaki. Z wielu potraw posmakowało mi między innymi chorizo (tamtejsza wędlina) mocno paprykowa w konsystencji coś a'la nasza "Polska surowa", lub jamon czyli szynka dojrzewająca na powietrzu przez parę miesięcy. Kiedyś chcąc podzielić się naszymi polskimi smakami częstowałem kolegów w pracy np: naszą krakowską, kabanosami lub kiełbasą śląską gdy akurat po przylocie z urlopu w Polsce miałem duża naszych świeżych smakołyków. Ogólnie to mówili, że dobre, ale
Komentarze (224)
najlepsze
W każdej kuchni znajdziesz odpowiednik dla "chicken soup". Także arabskiej, azjatyckiej, afrykańskiej, czy nawet aborygeńskiej.
I fakty pozostają faktami - nadal jesteś niedouczona.
Również nasi sąsiedzi w wyniku zaborów zostawili nam swoją spuściznę kulinarną - chciażby
A przez filmik mam smaka na ziemniaki z jajeczkiem. :/
Ciężko macie w tym Radiomiu.
@FrasierCrane: To b. popularne potrawy na szerokim świecie (flaczki bardziej, w Chinach trafiłbyś pewnie i ze świni).
Komentarz usunięty przez moderatora
A tak wgl to ten gruby Afrykanin mnie wkurzał. Ciągle "A w Afryce to a w Afryce tamto..."