Myślę, że można było bardziej urozmaicone te dania dać, a nie na początek same kwaśne wykrzywiacze w stylu kiszonego ogóra, kapusty i galatu w dodatku z octem! Mi osobiście najbardziej to smakowałyby ziemniaczki z jajkiem sadzonym i zsiadłym mlekiem i w sumie to chyba się nie zawiedli. Ale kilku zabrakło, schabowy, mizeria, fasolka po bretońsku, tatar.
@NadiaFrance: "To jest danie francusko-brytyjskie."
O kuźwa - płaczę.
Akurat dziś leciał w TV Okrasa, który gadał sobie z jakimś profesorem od historii kulinariów nt. pochodzenia różnych dziwnych polskich potraw (jak np. "karp po żydowsku", "ryba po grecku", czy... "fasolka po bretońsku").
Wyobraź sobie, że tak jak żydzi za cholerę nie rozpoznaliby karpia, jak Grecy mocno zdziwiliby się rybą, tak Bretończycy nie rozpoznaliby fasolki. :D
Dla mnie kiedy usłyszałem wódka to dyskwalifikacja po całemu, trzeba mieć #!$%@? we łbie albo z patologi pochodzić żeby mieć takie skojarzenia. Po za tym Polska kuchnia to dziczyzna, owoce lasu grzyby, zioła miód ryby słodko wodne, ptactwo, kasze, chleb z pieca, i wiele innych.
@NadiaFrance: Nadia, zaskakujesz mnie, 1 post gdize nie dostalem niekontrolowanego rozluznienia zwieraczy. Ale fakt, polska kuchnia, to jest kuchnia biedoty. I zeby nei bylo, ze sram do gniiazda w ktorym mieszkam, to jest to powszechny proceder w duzej ilosci krajow. :) CO do francji to nie wiem, nie wypowiem sie.
@NadiaFrance: Kwestia klimatu. Im chłodniej, tym bardziej tłusto (lepsze źródło energii) i przede wszystkim - naturalne, tłuste potrawy (nieprzetworzone przemysłowo) wcale nie są takie złe, jakby chciało wielu ludzi. To puste węglowodany są problemem, a nie tłuszcze zwierzęce (np. naturalny smalec ze skwareczkami).
JA #!$%@? JAK MNIE #!$%@?Ą TAKIE CIOTY, NO #!$%@?. O JAKI JA JESTEM WIELCE HARDKOROWY SMAKOSZ NAJPIKANTNIEJSZE NA SWIECIE OO JAKA DOBRA OSTRA, PODKREŚLAM OSTRA MUSZTARDA. ALBO „OO KUPIE SOBIE CZIPSY, ALE NIE JAKIEŚ SMACZNE, MUSZA BYĆ PIKANTNE, JESTEM LEPSZY BO JEM PIKANTNE A WY CO NADAL PAPRYCZKA CZY CEBULKA? JA #!$%@? WASABI, SMAKUJE JAK OCET Z PIEPRZEM ALE #!$%@?, NIEBO W GĘBIE, GDYBY BYŁO CIUT OSTRZEJSZE TO #!$%@?ŁBYM STAREGO WE WSZYSTKIE
Komentarze (224)
najlepsze
O kuźwa - płaczę.
Akurat dziś leciał w TV Okrasa, który gadał sobie z jakimś profesorem od historii kulinariów nt. pochodzenia różnych dziwnych polskich potraw (jak np. "karp po żydowsku", "ryba po grecku", czy... "fasolka po bretońsku").
Wyobraź sobie, że tak jak żydzi za cholerę nie rozpoznaliby karpia, jak Grecy mocno zdziwiliby się rybą, tak Bretończycy nie rozpoznaliby fasolki. :D
W ramach ciekawostki dodam Ci, że
https://pl.wikipedia.org/wiki/Chili_con_carne
:D
Widzę, że gotować też nie umiesz. :D
To, że w składzie jest fasola naprawdę niewiele znaczy. :D
Podsunęła mi pomysł
Ale fakt, polska kuchnia, to jest kuchnia biedoty. I zeby nei bylo, ze sram do gniiazda w ktorym mieszkam, to jest to powszechny proceder w duzej ilosci krajow. :)
CO do francji to nie wiem, nie wypowiem sie.
A co jest trudnego w przygotowaniu dziczyzny? Dajesz do rondla z małą ilością wody na mały ogień i czekasz kilka godzin - tyle.
W polskiej kuchni lubię zupę ziemniaczaną, żurek, barszcz z uszkami i zapiekanki, takie z budki.
@NadiaFrance: Wreszcie się wydało, NIGDY nie byłaś we Francji.
Komentarz usunięty przez moderatora