Sirion
7 901 - 4 = 7 897

Tytuł: Dzieci Diuny
Autor: Frank Herbert
Gatunek: sci-fi
★★★★★★★☆☆☆

Tytuł: Bóg Imperator Diuny
★★★★★★★★☆☆

Tytuł: Heretycy Diuny
★★★★★★★★☆☆

Tytuł: Kapitularz: Diuna
★★★★★★★☆☆☆

I tym sposobem skończyłem oryginalny cykl napisany przez Franka Herberta, dzieł jego syna raczej nie zamierzam przeczytać. W zasadzie chciałem skończyć na Bogu imperatorze ale (na szczęście) Heretycy Diuny miały dobre recenzje więc i ona poszła. A wtedy uznałem, że głupio byłoby nie przeczytać jeszcze ostatniej części.

Świat wykreowany przez Herberta - świetny. No zacznijmy od tego, że akcja tych sześciu powiastek rozgrywa się w okresie pięciu tysięcy lat. Tak pamiętam, że coś koło tego. Bohaterowie - każdy z wydaje się naprawdę realistyczny, nie za głupi, nie za mądry. Ludzie są normalni, a nie przerysowani (jak dla przykładu w grze o tron). Ale ale, nie czyta się tego tak przyjemnie. Herbert poświęca przemyśleniom swoich bohaterów tyle co Eliza opisom przyrody w Nad Niemnem :)
Szczególnie w Bogu Imperatorze, gdzie akcji, praktycznie brak. Niemniej, jest to dla mnie najlepsza część, najbardziej przełomowa. Zrozumienie Złotej Drogi, to zrozumienie trzech i pół tysiąca lat życia tyrana :)

Polecam każdemu, cykl to klasyk sci-fi, w którym główną rolę grają ludzie, a maszyn nie ma w ogóle.

#bookmeter #diuna #herbert #scifi

Wpis został dodany za pomocą skryptu do odejmowania
!Dzięki niemu unika się błędów w działaniach
!Pobierany jest zawsze ostatni wynik
8
  • Najlepsze
  • Wszystkie komentarze
Sirion
@ukrainiec: Po każdej klikasz na "Dodaj książkę" :P
1
u.....c
u.....c
@Sirion: jak dodałeś cztery książki naraz za pomocą skryptu?
0
jombsik
@Sirion: twierdzenie o zrozumieniu Złotej Drogi, bez przeczytania Łowców i Czerwi. No cóż ;) a BID to dla mnie była Droga, ale przez mękę :)
0
Sirion
@jombsik: No musiales napisać ten komentarz co? Teraz zamiast się wziąć za dokończenie Fundacji albo Lód Dukaja pewnie przeczytam tez i to :/

A tak serio, to warto? Z tego co czytałem to książki syna są jednak gorsze niz ojca.
0
jombsik
@Sirion: to skoro tak i jestem przy mikrofonie, to polecam przeczytać Legendy Diuny. Tak mocno hejtowane, a dla mnie najlepsze części. Tam się coś przynajmniej dzieje :)
0
jombsik
@Sirion: ja tam fanem książek ojca nie jestem, za to jestem fanem świata Diuny. Książki Briana nie są wybitne, oj nie. Ale Legendy czytało się przyjemnie, Zakończenie Sagi już mniej, ale na pewno lżej niż Dzieci czy Boga Imperatora.
0