Wpis z mikrobloga

Cześć, mam dwa zegarki kieszonkowe w dość zaawansowanym wieku i ciekawi mnie ile mogą być warte, oraz ile może kosztować ich odnowienie, oba zatrzymują się po kilku minutach w bezruchu. Znacie jakieś informacje na temat tych marek?

#zegarmistrz #zegarki #zegarkiboners dla tych co lubią kieszonkowe, i trochę #antyki #wyceniajzwykopem
Kreation - Cześć, mam dwa zegarki kieszonkowe w dość zaawansowanym wieku i ciekawi mn...

źródło: comment_guZMpnVa3lvPGzQ7YNufdNSfXJvhB93d.jpg

Pobierz
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kreation: pokaż mechanizmy, ale to zapewne zegarki z początku XX wieku (Nomos 1905 - 1910). Pierwszy niewiadomego pochodzenia, ale drugi jest niemiecki (pierwszy być może też, lub szwajcarski). Nomos to znana niemiecka manufaktura. Nomos prawdopodobnie jest srebrny i jest dużo wart - nie chcę rzucać cen, ale na pewno nie mniej jak 2000 zł, zależy od stanu.
  • Odpowiedz
@Kreation: tarcza w obu zegarkach jest porcelanowa - bardzo często pękają. Te naręczne raczej warte niewiele.

Nie popełniaj jednak błędu i nie oddawaj zegarków do renowacji, stracą na wartości. Jedynie czyszczenie i naprawa mechanizmu, ale absolutnie żadnego malowania czy sklejania tarczy.
  • Odpowiedz