Cześć, mam dwa zegarki kieszonkowe w dość zaawansowanym wieku i ciekawi mnie ile mogą być warte, oraz ile może kosztować ich odnowienie, oba zatrzymują się po kilku minutach w bezruchu. Znacie jakieś informacje na temat tych marek?
@Kreation: pokaż mechanizmy, ale to zapewne zegarki z początku XX wieku (Nomos 1905 - 1910). Pierwszy niewiadomego pochodzenia, ale drugi jest niemiecki (pierwszy być może też, lub szwajcarski). Nomos to znana niemiecka manufaktura. Nomos prawdopodobnie jest srebrny i jest dużo wart - nie chcę rzucać cen, ale na pewno nie mniej jak 2000 zł, zależy od stanu.
@Kreation: ruhla to popularny niemiec-na allegro znajdziesz sporo, to poniżej to ruska rakieta robiona na eksport (napisy w englishu zamiast cyrylicą)-też sporo na allegro.
@Kreation: tarcza w obu zegarkach jest porcelanowa - bardzo często pękają. Te naręczne raczej warte niewiele.
Nie popełniaj jednak błędu i nie oddawaj zegarków do renowacji, stracą na wartości. Jedynie czyszczenie i naprawa mechanizmu, ale absolutnie żadnego malowania czy sklejania tarczy.
chyba sobie w tym wyczekiwanym urlopie tegorocznym w październiku polecę na Sri Lankę EDIT: nawet mają tam słoniki, sierociniec słoników jest. Dobra chyba klikam.
#zegarmistrz #zegarki #zegarkiboners dla tych co lubią kieszonkowe, i trochę #antyki #wyceniajzwykopem
źródło: comment_guZMpnVa3lvPGzQ7YNufdNSfXJvhB93d.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora
źródło: comment_LxThmEQMsRiNYK4nSrDY8Fy6Y1Yjcbeg.jpg
PobierzCena zawyżona jak to bywa na ebayu, ale jeśli zegarek będzie chodził perfekcyjnie, ma oryginalny mechanizm to można mówić o realnej cenie 4000 zł
źródło: comment_WJM2rLVYkRBrRCD46EgReCSt2IDhGtHC.jpg
Pobierzźródło: comment_EGuCpFz5xfQImq83e5xcbMy0ZYxtVym9.jpg
PobierzNie popełniaj jednak błędu i nie oddawaj zegarków do renowacji, stracą na wartości. Jedynie czyszczenie i naprawa mechanizmu, ale absolutnie żadnego malowania czy sklejania tarczy.