Aktywne Wpisy
dzkeson +135
Ci ludzie są autorami dzisiejszego upokorzenia. W imieniu portalu wykop dziękujemy za ten wspaniały wybór. Liczymy na powtórkę za rok :)
#eurowizja
#eurowizja
Desire22 +9
Jak wyszła na wierzch afera pieluchowa to oczywiście nie powiedziała na skrótach o co chodzi, przy czym jakby olgerdano mnie od k*rew wyzywał, to też bym tak zrobił, ale bez wspominki o czym była ta afera, to podpadła już u społeczności w lateksiarstwo. Obecnie nie wrzuca nic nowego na kanał, bo pewnie tak jak sum wąsaty musi odpocząć od tego wszystkiego w jakiś sposób. Ciekawe, czy odpowie się za którąś ze stron
Mój #lunchbox na jutro
➊ Jogurt naturalny, mrożone czerwone porzeczki, pestki dyni, słonecznik, siemię lniane, płatki jęczmienne;
➋ Indyjska zupa z soczewicy i kurczaka;
➌ Tajskie sataye z kurczaka, ryż brązowy, fasolka zielona, marchewka z woka z imbirem.
Przepisy
➊ Indyjska zupa z soczewicy i kurczaka
✔ 1 litr bulionu jarzynowego, w trakcie gotowania bulionu dorzuciłam mały kawałek piersi z kurczaka;
✔ 2 małe ziemniaki – pokrojone w kostkę;
✔ 1 średnia marchew– pokrojona w plasterki;
✔ 1 kawałek (ok. 4 cm) pora– pokrojony w plasterki;
✔ 1 mała cebula – pokrojona w kostkę;
✔ ¾ szklanki soczewicy czerwonej;
✔ 2 łyżki koncentratu pomidorowego
✔ Garam masala – wg uznania, ja daję 4-5 łyżeczek;
✔ 1 łyżeczka madras curry – 1 łyżeczka;
✔ 1 łyżeczka oleju kokosowego.
➥ W garnku rozgrzać olej kokosowy, dodać garam masala i smażyć 1-2 minuty. Dodać warzywa. Smażyć około 15 minut. Zalać bulionem, dodać koncentrat, ugotowaną pierś pokrojoną w kostkę, soczewicę i curry. Gotować do miękkości około 15 minut. Soczewica częściowo rozpadnie się i zagęści zupę. Przed podaniem można posypać świeżą kolendrą.
➋ Sataye z kurczaka
✔ 1 podwójna pierś z kurczaka;
✔ 1 pomarańcza;
✔ 1 łyżeczka startego imbiru;
✔ 3 łyżeczki sosu sojowego;
✔ 1 ząbek czosnku posiekanego lub przeciśniętego przez praskę;
✔ 1 limonka – opcjonalnie;
➥ Kurczaka pokroić na wąskie paski. Zalać marynatą złożoną z soku pomarańczowego, imbiru, czosnku, sosu sojowego, soku z limonki, 1 łyżeczki startej skórki pomarańczy i limonki. Najlepiej marynować kilka godzin. Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie. Nawijać paski kurczaka na patyczki (tworząc coś w rodzaju fali). Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
➌Fasolka w stylu azjatyckim
✔ 2 szklanki mrożonej fasolki zielonej i żółtej
✔ 1 mała marchewka pokrojona w paski lub pokrojona na julienne (najprościej obieraczką julienne);
✔ Olej kokosowy – odrobina do nawilżenia;
➥ Na woku rozgrzać odrobinę oleju kokosowego (może być też olej rzepakowy, sezamowy lub orzechowy). Wrzucić fasolkę i marchewkę. Dodać sos sojowy, imbir i sezam. Smażyć 10 minut na dużym ogniu. Ryż brązowy gotować 30 minut.
Dobre rady
➥ Pierwszy posiłek powinien zawierać źródło dobrego tłuszczu i węglowodany. Za źródło tłuszczu służyć mogą np. pestki dyni, pestki słonecznika lub siemię lniane. Dobrym źródłem węglowodanów złożonych są np. płatki owsiane, płatki jaglane lub kasza kukurydziana;
➥ Aby zaoszczędzić czas na myciu piekarnika, ruszt można wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia;
➥ Ryż i kaszę najlepiej gotować bez torebki, bo wtedy wszystkie składniki odżywcze przechodzące do wody zostają w ryżu. Jeśli gotujemy je w torebce, to minerały wylewamy wraz z wodą.
Śledź moje kolejne wpisy pod tagiem #cookologia lub dodaj mnie do obserwowanych
Regularnie publikuję wpisy związane z dietetyką, zdrowym odżywaniem i gotowaniem. Jeżeli chcesz, bym kolejnych wpisał poruszyła jakiś temat z tego obszaru daj znać w komentarzu.
#gotujzmikroblogiem #dieta #mikrokoksy #gotujzwykopem