Wpis z mikrobloga

@Hamouma: czyli popierasz Hitlera? Tak? Problem był w Żydach a nie w Niemcach? Co do tego życia z człowieka, to nie wiem czy wiesz, ale na terenie Galicji w Polsce Żydzi mogli posiadac i uprawiać ziemie. Więc to jest nieprawda. Poza tym nie ma nawet do czego się odnosić, antysemicki bełkot.
  • Odpowiedz
@Andrzejku1998: Nie wiem bo nie jestem zbyt dobrze obeznany w temacie pożyczek w tamtych czasach ale raczej tak na logikę nawet jeśli nie było to i tak nie mógł być to zawód cieszący się dobrą renomą :p
  • Odpowiedz
@Chocholix: trochę cwaniakowali

> Żydzi wprawdzie uznawali się za naród wybrany przez Boga, jednak w praktyce najczęściej znajdowali się na wygnaniu lub pod czyjąś okupacją. Aby przetrwać, wykształcili silne poczucie solidarności grupowej, co oznaczało stosowanie innych standardów finansowych wobec swoich, a innych wobec obcych. Judaizm nakazywał nawet co siedem lat, przy okazji roku szabatowego, umarzać biednym współbraciom niedające się spłacić kredyty. O sprzedaniu innego Żyda w niewolę w ramach egzekucji
  • Odpowiedz
Tu jest lista wszystkich 47 przypadków wysiedleń.Zaczerpnięto z „Synagogi Szatana” Andrew Carrington Hitchcocka.,nie wiem czy każdy z nim można podpiąć pod Twoje argumenty
Mainz, 1012
Francja, 1182
Górna Bawaria, 1276
Anglia, 1290
Francja, 1306
  • Odpowiedz
@Hamouma niestety ten ostatni fragment o Żydach jest bardzo prawdziwy. Dodam jeszcze, że dziś lichwiarstwo to zasłużona i szanowana profesja, wprawdzie figuruje pod zmienioną nazwą - szeroko pojętej bankowości, ale nadal to to same k------o co kiedyś.
  • Odpowiedz
@francez: od razu wyczuli pismo nosem,pamiętam (chociaż jak przez mgłę) historię o tym jak stary Rotschild na łożu śmierci rozkazał każdemu ze swoich trzech synów wyjechać do dużego europejskiego państwa i założyć tam bank tworząc powoli rodzinną siatkę finansową,podobno oni mieli taką zasadę,cały ród,aby się żenić między kuzyństwem aby majątek nie wychodził poza "obieg",jebnięci ludzie
  • Odpowiedz
@Hamouma to Twoje źródło? prawie słowo w słowo przepisane z angielskiego przetłumaczone: http://www.rense.com/general85/banished.htm

Sprawdziłem w kilka minut tylko kilka i każdy jeden przypadek jest tak jak mówiłem: czarna legenda, pusty skarbiec monarchy, jest/niedawno była plaga:

Mainz 1012, 1462, 1474 : The city of Mainz responded to the Jewish population in a variety of ways, behaving, in a sense, in a bipolar fashion towards them. Sometimes they were allowed freedom and were protected; at
  • Odpowiedz
@francez:

Dodam jeszcze, że dziś lichwiarstwo to zasłużona i szanowana profesja, wprawdzie figuruje pod zmienioną nazwą - szeroko pojętej bankowości, ale nadal to to same k------o co kiedyś.

Dzisiaj lichwiarstwem czy bankowością zajmują się nie tylko Żydzi: Polacy dobrze sobie radzą na polu lichwiarstwa, dlaczego ich tak nie krytykujesz jak Żydów? Jacyś lepsi są czy
  • Odpowiedz