Wpis z mikrobloga

W dobie niepewności wokół aspartamu, coraz więcej ludzi sięga po słodziki roślinne, a wybór pada głównie na Stewię. Jest to roślina występująca w Ameryce Południowej i Środkowej, która zawiera związki zwane stewiolami, które są znacznie słodsze od cukru.

Związki te zostały po raz pierwszy wyizolowane przez francuskich chemików Bridela i Lavielle'a, którzy wyizolowali go w formie aglikonu (to jakiś związek chemiczny, nie wiem do końca, co to jest). Ten związek jest ok. 300 razy słodszy od cukru, a jego pochodne (które też występują w tej roślinie) od 45 do 450 razy słodsze od cukru.

Dopiero w latach 70, Japończycy rozpoczęli pracę nad przemysłowym wykorzystaniem tego związku.

#chemia #nauka #gruparatowaniapoziomu

--
Wszystkie nieodpowiednie komentarze będą usuwane
NadiaFrance - W dobie niepewności wokół aspartamu, coraz więcej ludzi sięga po słodzi...

źródło: comment_F9CbKXTZUu1Fbh1fIFRUdrTRXJuFAWz6.jpg

Pobierz
  • 14
Raport na zlecenie Departamentu Rolnictwa USA stwierdza, iż Dietary Guidelines Advisory Committee po przeanalizowaniu dostępnych metaanaliz zgadza się z EFSA co do dopuszczalnych dawek aspartamu. Zaznacza równocześnie, iż istnieją niespójne i ograniczone dowody na możliwy związek aspartamu z rakiem krwi u mężczyzn oraz poronienia i zaleca dalsze badania w tej kwestii.


@ScaRRyMaN: https://pl.wikipedia.org/wiki/Aspartam
@NadiaFrance z tego co słyszałem to aspartan jest szkodliwy tylko pod tym względem że gdy czujemy słodki smak to organizm wydziela enzymy do rozkładu cukru, co może się trochę przyczyniać do cukrzycy. Ale to żadne potwierdzone info, więc musiałbyś więcej poszukać