Jak zbierać grzyby: wykręcać czy lepiej jest wycinać grzyby? Zbierając grzyby należy też pamiętać, aby nie niszczyć grzybni, bo inaczej ani my ani nikt inny w takim miejscu nie znajdzie już więcej grzybów. Dlatego najlepiej jest wycinać grzyby ostrym nożem tuż przy ziemi. Jednak jeśli zachodzi potrzeba sprawdzenia podstawy trzonu (ważne w przypadku grzybów, podobnych do muchomorów), grzyb należy delikatnie wykręcić z podłoża. Zbierając grzyby pamiętaj, że miejsce po
@sierzchula: W necie dyskusji nt. wyższości wykręcania nad ścinaniem i na odwrót jest całe mnóstwo, dlatego nie chce mi się już pisać dlaczego ja uważam że lepsze jest wykręcanie. Jedno co mnie zastanawia to dlaczego kolega nie oczyścił grzybów z ziemi w lesie tylko nosi brudne grzyby do domu.
@sierzchula: ty przestań wyzywać ludzi tylko weź się do nauki. nawet jakbyś chciał, to byś grzybni nie uszkodził. grzybnia, to nie jest to samo co korzeń jabłonki.
źródło: comment_oxwAKhDp3tSImBh6r55HJnk1S1fj3Qja.jpg
PobierzW necie dyskusji nt. wyższości wykręcania nad ścinaniem i na odwrót jest całe mnóstwo, dlatego nie chce mi się już pisać dlaczego ja uważam że lepsze jest wykręcanie. Jedno co mnie zastanawia to dlaczego kolega nie oczyścił grzybów z ziemi w lesie tylko nosi brudne grzyby do domu.
taka ciekawostka, przewiń do 20:00 :