@TenebrosuS: Z pierwszym akapitem nie mogę się zgodzić. Stojąc na gruncie religii katolickiej i wynikającego z niej absolutyzmu moralnego, uważam kłamstwo za coś niewłaściwego. Pozostałe dwa za to do mnie przemawiają. Aktywność zawsze jest lepsza od tolerowania zła.
@Ignacy_Patzer: ale to nie jest sprzeczne z teologią katolicką
Katechizm KK 2483 Kłamstwo jest najbardziej bezpośrednim wykroczeniem przeciw prawdzie. Kłamać oznacza mówić lub działać przeciw prawdzie, by wprowadzić w błąd tego, kto ma prawo ją znać. Raniąc związek człowieka z prawdą i bliźnim, kłamstwo
@TenebrosuS: Nie ma obowiązku ujawniać prawdy każdemu, kto o to poprosi, ale jednak świadome wprowadzenie kogoś w błąd jest grzechem (przynajmniej mogę tak wnioskować z tego, co przeczytałem). Pewne rzeczy najlepiej po prostu przemilczeć:
Katechizm:
2482 "Kłamstwo polega na mówieniu nieprawdy z intencją oszukania". Pan przypomina, że kłamstwo jest dziełem diabła: "Wy macie diabła za ojca... prawdy w nim nie ma. Kiedy mówi kłamstwo, od siebie mówi, bo jest kłamcą
@Ignacy_Patzer: w sumie ciekawe zagadnienie, zaraz wrzuce to na jakieś tagi religijne, może jest na mirko jakiś teolog, bo moim zdaniem kłamstwo jest dozwolone w szczególności jeśli chroni dobro wyższe
Kłamstwo jest najbardziej bezpośrednim wykroczeniem przeciw prawdzie. Kłamać oznacza mówić lub działać przeciw prawdzie, by wprowadzić w błąd tego, kto ma prawo ją
@TenebrosuS: Nie wiem co mówi katechizm. Wiem co mówił Chrystus
Wy macie diabła za ojca i chcecie spełniać pożądania waszego ojca. Od początku był on zabójcą i w prawdzie nie wytrwał, bo prawdy w nim nie ma. Kiedy mówi kłamstwo, od siebie mówi, bo jest kłamcą i ojcem kłamstwa. Ew. św J 8 44
@TenebrosuS: Nie wiem co mówi katechizm. Wiem co mówił Chrystus
Wy macie diabła za ojca i chcecie spełniać pożądania waszego ojca. Od początku był on zabójcą i w prawdzie nie wytrwał, bo prawdy w nim nie ma. Kiedy mówi kłamstwo, od siebie mówi, bo jest kłamcą i ojcem kłamstwa. Ew. św J 8 44
@Ignacy_Patzer nie no, ale wątpię, żeby za powiedzenie żonie, że nie jest gruba, szlo się do piekła xd. Kłamstwo w złej wierze, które może komuś zaszkodzić, wtedy to może być grzech. Nie, jak coś powiesz na odczepne, czy w dobrej wierze, czy by kogoś chronić.
@Movet: Można też stać na stanowisku, że każde kłamstwo jest grzechem, ale jego waga może się znacznie różnić w zależności od przedmiotu i okoliczności. Nikt mówi, że za powiedzenie żonie, że nie jest gruba idzie się do piekła, ale lepiej pewnie przekonać do schudnięcia.
@Ignacy_Patzer wiesz, z kłamstwa można to rozszerzyć na mnóstwo innych czynności. zobacz, ile rzeczy nagle staje się złych bez kontekstu (zlanie dzieciaka (tj, jakiś klaps, a nie pobicie), kłamstwa, jakieś pierdoły aż do kradziezy(np. Z biedy) czy stanów wyższej konieczności). Świat nie jest czarno-biały ( ͡°ʖ̯͡°). I póki nikogo nie krzywdzimy/krzywdzimy nieumyślnie/krzywdzimy by nie cierpiał ktos inny, to przejdzie.
Dlaczego ludzie dziękują zatrzymującym się samochodom na pasach, przecież to nie jest żaden akt łaski tylko gdyby nie ten obowiązek wprowadzony ileś tam lat temu to byłby dalej dziki zachód jak był kiedyś
Możesz zapisać/wypisać się klikając na nazwę listy.
Dodatek wspierany przez Cebula.Online
Masz problem z działaniem listy? A może pytanie? Pisz do IrvinTalvanen
Katechizm KK
2483 Kłamstwo jest najbardziej bezpośrednim wykroczeniem przeciw prawdzie. Kłamać
oznacza mówić lub działać przeciw prawdzie, by wprowadzić w błąd tego, kto ma prawo ją
znać. Raniąc związek człowieka z prawdą i bliźnim, kłamstwo
Katechizm:
znać
Wy macie diabła za ojca i chcecie spełniać pożądania waszego ojca. Od początku był on zabójcą i w prawdzie nie wytrwał, bo prawdy w nim nie ma. Kiedy mówi kłamstwo, od siebie mówi, bo jest kłamcą i ojcem kłamstwa.
Ew. św J 8 44
Wy macie diabła za ojca i chcecie spełniać pożądania waszego ojca. Od początku był on zabójcą i w prawdzie nie wytrwał, bo prawdy w nim nie ma. Kiedy mówi kłamstwo, od siebie mówi, bo jest kłamcą i ojcem kłamstwa.
Ew. św J 8 44
Komentarz usunięty przez autora
Kłamstwo w złej wierze, które może komuś zaszkodzić, wtedy to może być grzech. Nie, jak coś powiesz na odczepne, czy w dobrej wierze, czy by kogoś chronić.