Wpis z mikrobloga

Z racji że zbieram wykopowe linki o Pythonie już od dłuższego czasu, podzielę się z wami całą listą cobyśmy nie musieli się powtarzać pod każdym nowym postem (; Fajnie jakby jakaś dyskusja się wywiązała pod spodem bo ja osobiście wszystkich nie przerobiłem ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Książki dla początkujących:
Python 101
Automate the Boring Stuff with Python
Learn Python the Hard Way
The Hitchhiker's Guide to Python!
Dive Into Python 3

Zbiory książek (dla początkujących, do bibliotek i inne):
19 książek
Awesome Python books
inny Awesome Python
Free programming books
Python & Data Science
O'reilly Free Books
Packtpub Free Learning

Cheat sheety, tabelki:
Python 3 Cheat Sheet
Cheat Sheets Python
Python Sheets
Devhints Python
Python Crash Course

Ćwiczenia:
Python programming exercises
pytudes
Mega Project List
Rosetta Code
Project Euler

Kursy:
Codecademy
Apki
CodeSchool

Inne:
Google Style Guide
Python PEPs
Python Podcasty
Full Stack Python - dla znających inny język

#naukaprogramowania #python
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Gamgee: Bardzo ładny, ale daremny wysiłek.
Posty w stylu "co na początek z pythona?" pojawiają się prawie codziennie i dalej będą sie pojawiać, bo ludzie po prostu nie patrzą czy pytanie było zadane. ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@max1983 właśnie pisałem to z myślą o tych ludziach, zamiast pisać nową odpowiedź za każdym razem wystarczy wysłać jednego linka (;
  • Odpowiedz
@Gamgee: To to dołożę coś od siebie odnośnie darmowych kursów online.
Zdecydowanie NIE polecam stron typu codecademy. Do mnie przynajmniej taka forma nauki w ogóle nie trafia. Proste "ćwiczenia" na zasadzie: "listę w Pythonie tworzymy w następujący sposób..." i obok zadanie: "stwórz listę". Takie ćwiczenia niczego nie uczą (najwyżej składni) i są takie proste, że robimy je hurtowo i zaraz zapominamy.

Jako darmowy kurs online zdecydowanie mogę polecić kurs na
  • Odpowiedz
via Android
  • 4
@art212 jest bardzo łatwy do nauki przez pierwsze godziny, ale im bardziej zaawansowane programy tym więcej znajdujesz problemów które rozwiązujesz jakimiś pythonowymi trikami, przez co uważam że obok pythona powinno się uczyć drugiego języka, ale to ttlko moja opinia
  • Odpowiedz