Wpis z mikrobloga

Zgodnie z obietnicą zamieszczam artykuł, w którym szerzej opisuje kilka sposobów przechowywania i wyrastania ciasta na pizzę. To właśnie problem czekania 6-8 godzin na wyrośnięcie był jedną z rzeczy, które utrudniały zrobienie Wam pizzy.

Metody wyrastania i przechowywania ciasta do pizzy

Przez wybór odpowiedniej formy wyrastania i przechowywania można osiągnąć różne efekty. Dla mnie najlepsza i najwygodniejsza jest metoda numer 2. Ciasto przygotowuje zazwyczaj dzień wcześniej, a następnego dnia nie muszę z zegarkiem czekać na to kiedy będzie gotowe tylko robię je o tej godzinie, którą uznam za stosowną. Oczywiście można łączyć metody co również jest bardzo wygodne, bo za jednym zamachem można zagnieść ciasto od razu na dwa dni ;)

Sposób wyrastania i przechowywania dotyczy ciasta z mojego przepisu sprzed ponad miesiąca. Początkowo wpis miał dotyczyć mrożenia, ale w tej kwestii jest tyle wariantów, że chcę jeszcze uporządkować dokładniej swoją wiedzę i sprawdzić wszystko w praktyce.

Zapraszam do obserwowania tagu #kuchniamg78, w tym tygodniu zgodnie z Waszym wyborem zajmiemy się Tiramisu, a później więcej pizzy. Jeśli ktoś chciałby być wołany do znalezisk z przepisami to proszę o plusowanie komentarza poniżej.

Jeśli macie jakieś pytania, to piszcie śmiało tutaj lub na priv. Każdemu postaram się w miarę możliwości i wiedzy pomóc :)

-----------------------------------------------------
#gotujzwykopem #pizza
MG78 - Zgodnie z obietnicą zamieszczam artykuł, w którym szerzej opisuje kilka sposob...

źródło: comment_deyMuMM0kh28evUAYmcOowE77uVFaNW2.jpg

Pobierz
  • 26
  • Odpowiedz
Jeśli chcesz aby wołać Cię do znalezisk z przepisami (zazwyczaj raz na 1-2 tygodnie), zaplusuj ten komentarz.
  • Odpowiedz
@niggerinthebox: Dla większości to był problem na zasadzie zrobiłem ciasto i chciałbym go zjeść za 2 dni. Więc artykuł powinien im w tej kwestii pomóc.

Co do mrożenia to chcę bardziej zgłębić temat. Z mrożeniem zrobiłem dopiero kilka prób. Zbieram więc też opinie innych. Człowiek uczy się całe życie ( ͡° ͜ʖ ͡°) W jaki sposób mroziłeś i rozmrażałeś ciasto?
  • Odpowiedz
@Sachees: Jutro
@TrueSlav: Generalnie mąki mają różną wielkość zmielenia ziaren, zawartość glutenu, itp. Dlatego używa się innej mąki do upieczenia biszkoptów, a innej do pełnoziarnistego chleba ;) To trochę jak z betonem, różnego rodzaju betonu używa się do różnych zastosowań. Niby mogę wlać do mojego busa olej po frytkach i będzie jeździł, ale lepiej zatankować na stacji olej napędowy
  • Odpowiedz
@MG78 zasadniczo nie ma problemy, byle go zbyt ciasno nie zapakować w folię, bo przy rozmrażaniu drożdże wciąż się mogą uaktywnić i ciasto może urosnąć, sklejając się z folią.
  • Odpowiedz
@MG78: "Tak przygotowane ciasto wyrasta w temperaturze pokojowej przez 2-3 godziny, a następnie przekładamy je do lodówki na dalszą część wyrastania."

czy ma znaczenie na jakiej wysokości w lodówce?
  • Odpowiedz
@patryk_t: Pewnie zależy od lodówki. Ja ostatnio jak robiłem festiwal pizzy ( ͡° ͜ʖ ͡°) to miałem ciasto na każdym poziomie i wszystko wyszło tak jak trzeba.
  • Odpowiedz