Aktywne Wpisy
JaX92 +18
Tak czytam o tych masowych zwolnieniach w krakowskim korpo i w sumie się cieszę. Przez lata korpoludki zadzierały nosa i uważali się za lepszych, bo oni pracują w zagranicznej korporacji. SĄ KIMŚ! Mam nadzieję, że to nie chwilowe tąpnięcie, tylko wyrżnie korpoludki do ostatniego.
Teraz poczujecie czym jest praca i szybko nauczycie się pokory, jak zaczniecie walczyć o minimalna u Pana Janusza Dobrodzieja na trzy zmiany konkurując z nacjami wschodu i Ameryki
Teraz poczujecie czym jest praca i szybko nauczycie się pokory, jak zaczniecie walczyć o minimalna u Pana Janusza Dobrodzieja na trzy zmiany konkurując z nacjami wschodu i Ameryki

JatuArmy +122

Wczoraj dodałem wpis o Ikarusach z byłego NRD, jakie wciąż jeżdża na wschodzie https://www.wykop.pl/wpis/30953901/zastanawia-mnie-co-konkretnie-spowodowalo-ze-mimo-/ , i przy okazji wspomniałem o ex-enerdowcach z rumuńskiego Ploeszti. Postanowiłem z ciekawości więcej poszukać w sieci na ich temat i odkryłem coś, od czego opadła mi szczęka.
Otóż na phototrans jeden użytkownik(PKM&WPK) zrobił zdjęcia jednemu z tamtejszych Ikarusów 280, który ponoć jest z rocznika 1973, czyli pierwszego roku seryjnej produkcji... pojazd ten jest liniowym wołem roboczym, żaden zabytek czy atrakcja turystyczna.
Są pewne kontrowersje, gdyż wersje dla NRD(Ikarus 280.02) produkowano ponoć od 1974. Niemniej autobus ten ma prehistoryczną deskę rozdzielczą, jaka w Ikarusie 280 była montowana chyba do 1976 roku(tutaj ekspertem nie jestem, więc mogę się mylić), poza tym autobusów z prehistorycznych roczników jest tam więcej m.in. 1975, 1978, 1979, 1980. Autobusy te pochodzą z różnych enerdowskich miast, jak Zwickau, Jena itp. Oto ich wykaz http://phototrans.eu/2415,1647,3260,0.html
Na 100% się wybiorę do tego miasta, obowiązkowe miejsce pielgrzymki dla fana Ikarusów. I to na terenie Unii Europejskiej - a myślałem że przegubowych mercedesów z Sofii(najstarsze w eksploatacji są z 1979) nic nie przebije.
A na sąsiednich Węgrzech są w eksploatacji Ikarusy 280 z rocznika 2002, czyli ostatniego roku produkcji, młodsze od tego dziadka o 29 lat - wyglądają prawie tak samo jak on, cóż Ikarus perfect from the beginning, jak Łada ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#komunikacyjneciekawostki #ikarus #ciekawostki #rumunia #autobusyboners
źródło: comment_qYpG9dvU47eRaDMjQsP1LJuJICzDj5aC.jpg
Pobierzźródło: comment_zNWyYhgDb6WFUM8AWsjSIUO2G4fPXVkF.jpg
Pobierzźródło: comment_xYQ177EJdt1lzR4LgHCC0KY9kUBFl7rD.jpg
Pobierzźródło: comment_MmNOBVXAyFUiIrPwEfYyBqzwOdx4CkCC.jpg
Pobierzźródło: comment_6ZnTu0NoWCpqqYToUcg1Uc9fCAfM3WQ9.jpg
Pobierzźródło: comment_6n8ZcNc1Y6RCYSm2tUrlWr1KxoJoiF1A.jpg
PobierzTrochę zazdroszcze miejsca zamieszkania, chociaż w sumie jeszcze 5-6 lat temu Katowice dorównywały Budapesztowi pod względem ilości Ikarusów 280 na metr kwadratowy(serio, film z głównej ulicy w Kato z 2012 roku )
Jaki stosunek mają zwykli Węgrzy do
Raz słyszałem rozmowę kierowcy z pasażerem i kierowca mówił że woli Ikarusy bo