Wpis z mikrobloga

ZNALEZISKO Białko z mięsa podwyższa, a z orzechów obniża ryzyko chorób serca.

W amerykańsko-francuskim, szeroko zakrojonym badaniu,osoby spożywające najwięcej białka zwierzęcego miały o 60 proc. podwyższone ryzyko chorób układu krążenia. Z kolei spożycie dużych ilości białka pochodzącego z orzechów i nasion powodowało aż 40 proc. spadek ryzyka.

Wiele już powiedziano na temat ograniczania spożycia tłuszczów zwierzęcych. Okazuje się jednak, że warto także uważnie wybierać źródło białka. Takie wnioski wynikają z badania specjalistów z kalifornijskiej Loma Linda University School of Public Health oraz dwóch ośrodków francuskich, opublikowanego w piśmie „International Journal of Epidemiology”.

Autorzy badania przeanalizowali dane na temat 81 tys. osób i jak twierdzą, ich projekt jest jednym z niewielu, które obok działania tłuszczów, szczegółowo sprawdzają wpływ roślinnych i zwierzęcych białek.


#nauka #dieta #dietetyka #weganizm #wegetarianizm
Pobierz Clefairy - ZNALEZISKO Białko z mięsa podwyższa, a z orzechów obniża ryzyko chorób ser...
źródło: comment_CdjxKYHLPA6HKZpFuWm7i5aeJCW1zJQh.jpg
  • 61
@Clefairy:

Bez dostępu do pełnej wersji badań nawet nie ma co tego komentować. Bo już x1000 razy widziałem źle wyciągnięte wnioski w publicystycznych interpretacjach. I jeśli one analizowali dane 81 k osób, to już widzę to wspaniałą metodologię prawdopodobnie polegającą na ankietach ( ͡° ͜ʖ ͡°) i zapewne jak zawsze ujednolicono mięso przetworzone z każdym rodzajem mięsa, a taką logiką można utożsamić owoce z cukierkami owocowymi.
@MalyBiolog:

Czyli tak jak myślałem ankieta żywieniowa oraz wrzucenie w mięso wszystko co można nazwać mięsem. Dodatkowo to analiza dotychczasowych badań ¯\_(ツ)_/¯. Nie mówiąc o logicznym wniosku, ze zazwyczaj osobie na diecie roślinnej w szerokim pojęciu zwracają uwagę na własny styl życia oraz żywienia. Można się rozejść
@Kasahara: Ale to neguje wyniki badań? Nie. Osoby spożywające obecnie za dużo mięsa (znaczna większość populacji) mają większe ryzyko wystąpienia chorób naczyniowo-sercowych.

Co do białka to było jeszcze kilka badań:

https://medicalxpress.com/news/2017-12-health-benefits-swapping-animal-proteins.html

https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/health-news/eating-animal-protein-may-be-as-harmful-as-smoking-scientists-claim-9169335.html
@Clefairy:

Tak przeczy. Bo powinno być

SPOŻYWANIE PRZETWORZONEGO CZERWONEGO MIESA
a nie spożywanie mięsa. To tak jakbyś chciał jak wyżej do owoców sklasyfikować komercyjne sokonapoje owocowe lub cukierki o ich smaku i wysnąć wniosek, ze owoce zwiększają ryzyko cukrzycy. A podobne brednie już były np. związane z fruktozą i jej szkodliwościa wysnute na podstawie tak samej durnej logiki jak tu 'mięsa"
@Clefairy: Przeczy/świadczy, że osoby interesujące się żywieniem są statystycznie zdrowsze od mieszanki osób interesujących się i nieinteresujących się jedzeniem