Zrobiłem sobie taki oto monitor prędkości łącza internetowego. Testy wykonywane są co 15 minut przez aplikację napisaną w #python przy pomocy speedtest-cli i zapisywane w #firebase Realtime Database. Całość zapakowana w #docker i postawiona na #raspberrypi. To backend. Frontend natomiast napisany w #vuejs i hostowany w Firebase.
PS. Niebieska przerywana linia to prędkość pobierania jaka powinna być, ciągła - jaka jest. ( ͡°͜ʖ͡°)
@Unite: też sobie ostatnio coś "podobnego" zrobiłem. speedtest-cli w crontabie, output do pliku csv, ręczny import do google sheets :P Jakieś 5 minut roboty, a dane na wykresie takie same :)
@Unite: hm, no to może spróbuję, na jakim systemie jesteś? Raspbian?
Ja słyszałem, że nawet na tym systemie specjalnie pod dockera na raspie zdarza się że kontenery przestają się kontaktować ze światem i trzeba całego raspa restartować
PS. Niebieska przerywana linia to prędkość pobierania jaka powinna być, ciągła - jaka jest. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
źródło: comment_wOcgrn3dNPLECpPCQQ4DlzblJTQiKfvV.jpg
PobierzKomentarz usunięty przez autora
speedtest-cliw crontabie, output do pliku csv, ręczny import do google sheets :P Jakieś 5 minut roboty, a dane na wykresie takie same :)Ja słyszałem, że nawet na tym systemie specjalnie pod dockera na raspie zdarza się że kontenery przestają się kontaktować ze światem i trzeba całego raspa restartować