Wpis z mikrobloga

Siemanko Mirki!
Chwilę mnie nie było pod moim tagiem o Australii, ale nic nie dzieje się bez powodu. Kilku z Was namawiało mnie w komentarzach czy też przez PW do założenia bloga i publikowania treści tam. Faktycznie jest wygodniej i mam większe możliwości. Tak więc na dzień dzisiejszy, nowy tekst o życiu codziennym w Sydney ukaże się tylko pod tym adresem:

( ͠° °) wietnamwaustralii.com ʕʔ

Ale przecież nie piszę tego dla siebie, tylko dla Was, więc jeśli chcecie żebym wrzucał teksty dalej na mikroblog to bez problemu mogę to zrobić. Tymczasem zapraszam do czytania i komentowania oraz do ankiety dotyczącej tematyki nastepnego tekstu.

Tu chciałbym zaznaczyć, że na moim blogu nie będa pojawiać się tylko teksty na które Wy zagłosujecie w ankiecie, ale postaram się też umieszczać relacje z wypraw, wyjazdów zagranicznych w ciekawe miejsca czy też z eventów kulturalnych w jakich brałem udział (ale pominę udział w wystawach ;)).

Jeśli macie jakiś temat, którego nie ma w ankiecie to śmiało dopisujcie w komentarzu - postaram się go uwzględnić albo w ankiecie albo na dany temat napisać.

Pozdro!

Spis treści:
1. Początki
2. Wizy
3. Koszty życia
4. Flora i Fauna cz.1
5. Flora i Fauna cz.2
6. Vademecum robola
7. Przygotowanie do wyjazdu

#wietnamwaustralii #australia #emigracja #gruparatowaniapoziomu

Czego powinien dotyczyć kolejny wpis o Australii?

• Okolice Sydney - czyli gdzie jechać na weekend 6.1% (11)
  • Sport 3.9% (7)
  • Życie nocne 10.6% (19)
  • Aborygeni 14.5% (26)
  • Wakacje i dni wolne 5.0% (9)
  • Multi-kulti w praktyce 12.8% (23)
  • Azjaci w Sydney 2.2% (4)
  • Kryminalna strona Australii 29.1% (52)
  • Pogoda - nietypowe zjawiska w Australii 5.6% (10)
  • Polonia - dziś i kiedyś 10.1% (18)

Oddanych głosów: 179

• 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@wietnam67: przeczytałem właśnie wpis o życiu codziennym i zastanawia mnie jedna rzecz - jak wygląda sytuacja z plażami? Czy w randomowy dzień roku (niekoniecznie lato) chodzenie (a raczej jeżdżenie) na plaże w Sydney to coś powszechnego? Ludzie preferują plaże bezpośrednio przy miastach czy popularniejsze są krótkie wypady w jakieś kameralne, ciche miejscowości?
  • Odpowiedz
  • 0
@wietnam67 mam nadzieję, że w końcu kryminalna strona zwycięży :) oglądałem kiedyś Underbelly dwie serie kozak. Wołają jak na stronie opublikujesz tekst.

PS. Jakie stawki dla HSE Officera są tam u Ciebie na Antypodach?
  • Odpowiedz
@arctic6: Przez cały rok na miejskich plażach coś się dzieje i ktoś jest - w lato pełno ludzi którzy korzystają z pogody i surferzy. Zimą są to zwykle surferzy i hardkorowcy którzy mają gdzieś zimny wiatr ;) Trafiają się też wędkarze. Dużo ludzi jeździ za miasto na plaże ale to w weekend. W przeciętny dzień, rano można zobaczyć sporo surferów, którzy około 8:30 zwijają się z wody i idą do
  • Odpowiedz
@jarezz od 65000 do 80000 dolarów australijskich. HSE manager ma od 72000 do 100000 dolarów australijskich. W większości praca w przemyśle wydobywczym, czasem spożywczym.
  • Odpowiedz
@bijotai @jarezz ale warto tu zaznaczyć że znalezienie pracy bez PR (permanent residency visa) i bez doświadczenia w przemyśle (mam na myśli wydobywczy) jest bardzo mocno utrudnione, choć oczywiście możliwe.
  • Odpowiedz
@salvatore13: @jarezz przydałoby się mieć minimum poziom Nebosh IGC
i jeszcze http://www.ohseducationaccreditation.org.au/q-a/qualifications-q-a/
oraz

NEBOSH General Certificate is assessed as being at or slight above an Australian Certificate IV in WHS. This considered the first step in developing in safety and few employers are accepting it as suitable for full time employment in an OHS role with the preference being for Diploma in OHS/WHS as a base requirement for practitioner
  • Odpowiedz