Aktywne Wpisy

Wreszcie moja czerwona bestia jest w pełni złożona.
RX 7800 XT w wersji Sapphire Nitro+, Ryzen 5600, 32GB RAM 3600 MHz. Buda Be Quiet Pure Base 500dx.
Miał wjechać jeszcze procesor z x3d ale w dzisiejszych czasach nie opłaca się ani kupować procka X3D ani przechodzić na AM5.
Jeszcze
RX 7800 XT w wersji Sapphire Nitro+, Ryzen 5600, 32GB RAM 3600 MHz. Buda Be Quiet Pure Base 500dx.
Miał wjechać jeszcze procesor z x3d ale w dzisiejszych czasach nie opłaca się ani kupować procka X3D ani przechodzić na AM5.
Jeszcze
źródło: 1000010358
Pobierz
kleboldswaifuv2 +11
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Mam przeprowadzić normalizację bazy danych do 3 PN . I tu jest taka zagwozdka moja:
Jest tablica o nazwie ' pizza ', w której do ID pizzy przypisana jest jakaś tam picka. Z tym, że w tej tabeli są od razu wyróżnione rozmiary. Wygląda to tak jak na załączniku.
Zamówienie definiuje numer klienta , numer pizzy.
Czy w przypadku normalizacji muszę teraz zrobić kolejną tabelę ' rozmiar ', a potem połączyć relacją z zamówieniem?
EDIT: No i oczywiście w-----ć rozmiar z tabeli ' pizza ' ?
źródło: comment_1t2ptqnClRVu4wpuyttixcGnuVecOjqf.jpg
Pobierzedit: albo jeszcze inaczej rozmiary się powtarzają i ceny pewnie też: Można do tabeli 1) dodać kolumnę: "grupa cenowa (np: 1, 2, 3 itd)" i powiązać wpisem "idgrupa" z id z nowej tabeli "grupa_cenowa", ustalić w niej różne wiersze np: "rozmiar -> 27 cm" "cena -> 22 zł"
@cl_master: nie ma racji, nie ma sensu na poziomie struktury bazy ograniczać sobie max ilości składników na pizzę.
@kao3991: ale nie musisz tego ograniczać. kiedyś spotkałem ciekawy sposób - ustalasz np 20 rodzajów składników i ich zastosowanie (lub nie) w danej pizzy odczytujesz z jednej liczby binarnej (wewnątrz jednej kolumny).
0-nie ma składnika 1-
@kao3991: to fakt i dlatego dopisałem że to zbytnie gmatwanie. ale z drugiej strony robić tyle kolumn ile składników?! i jeszcze korelować to z drugą tabelą ze składnikami! Przewymiarowane. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
PS na pewno nie rób tak jak chce Twój ziomek.
edit: @kao3991: ok chyba juz sam sobie