Szarpana wieprzowina (。◕‿‿◕。) Czas przygotowania: Ok. 12h w solance + 5-9h obróbki termicznej + 0,5h pracy 2kg łopatki wieprzowej (ewentualnie karkówki) Przyprawy: Pół główki czosnku 1 łyżka kuminu 1 łyżka kolendry 1 łyżka chili 1 łyżka pieprzu cayenne 1 łyżka wędzonej papryki 1 łyżka soli 1 łyżka pieprzu 2 łyżki pasty paprykowej (takiej z tubki) 100g brązowego cukru 1 łyżka worcestershire Czosnek z kuminem, kolendrą , pieprzem i solą utrzeć w moździerzu (można zblendować z całą resztą jeśli nie macie moździerza albo po prostu przeciśnijcie czosnek przez praskę i użyjcie mielonego pieprzu), wymieszać z resztą składników Solanka 1-2 litry wody* 100g soli 100g cukru brązowego 3 liście laurowe 2łyżki ww mieszanki przypraw Rozpuszczamy cukier, sól i przyprawy w wodzie, której ilość trzeba dostosować do naczynia w którym będziecie marynować Mięso wrzucić do solanki i do lodówki na noc (najlepiej, minimum kilka h) Po nocy w lodówce natrzeć mieszanką przypraw i upiec/ugotować : Multicooker – 110C 5h Piekarnik – 100C 6h pod przykryciem i 1h w 130C bez przykrycia Wolnowar – 7 na high, 9 na low Wyżej podane czasy i temperatury to „średnia” wyciągnięta z wieeeelu przepisów, mięso jest gotowe kiedy łatwo daje się szarpać dwoma widelcami na włókna. Jeśli chcecie mięso przygotować sobie nieco wcześniej to po upieczeniu ( i sprawdzeniu czy rozdziela się jak trzeba) zostawiacie je w kawałku. Przed podaniem szarpiecie, mieszacie z sosem który wypłynął i podgrzewacie ( można nawet na patelni) Koszt całości ( koszyk robiony w tesco, całe opakowania przypraw itd, bez soli i pieprzu) to 47,99zł Możemy z tego zrobić ok 10 porcji ( mniej jeśli macie słabej jakości mięso i puści dużo wody) Nie trzymajcie mięsa w solance dłużej ( może być za słone), jeśli nie lubicie słodko ostrych połączeń to możecie znaleźć inny przepis ;) albo zrezygnować z cukru i zmniejszyć ilość przypraw. Generalnie mięso z powyższego przepisu jest ostre, słodkie, słone i aromatyczne. Bardzo. Mi to odpowiada, fajnie gra w kanapce ale jeśli nie jesteś fanem bardzo wyrazistych smaków to śmiało zmniejsz ilość przypraw o 1/3 albo nawet ½ ( ale to już dla bardzo delikatnego podniebienia) Ja lubię je podawać na dwa sposoby: Bułka maślana, sos chrzanowy, kiszony ogórek Bułka maślana, sałata, czerwona cebula, colesław i domowy BBQ wg przepisu Hestona Blumenthala (tylko daję tylko po 50g cukru i octu) : https://karmelowy.pl/sos-barbecue-hestona-blumenthala-hestons-barbecue-sauce/
@chixi: już myślałem ze bułki po cichaczu zjadasz :D wybaczam, bo przepis sztos! Cyrkulatora ani multicookera nie mam, ale może kiedyś w piekarniku spróbuje
#heheszki #matematyka #nauka Kilka razy już widziałem ten obrazek na FB/insta itp. Przeraża mnie ilość idiotów odpowiadających z przekonaniem, że poprawnym wynikiem jest 9.
Czas przygotowania:
Ok. 12h w solance + 5-9h obróbki termicznej + 0,5h pracy
2kg łopatki wieprzowej (ewentualnie karkówki)
Przyprawy:
Pół główki czosnku
1 łyżka kuminu
1 łyżka kolendry
1 łyżka chili
1 łyżka pieprzu cayenne
1 łyżka wędzonej papryki
1 łyżka soli
1 łyżka pieprzu
2 łyżki pasty paprykowej (takiej z tubki)
100g brązowego cukru
1 łyżka worcestershire
Czosnek z kuminem, kolendrą , pieprzem i solą utrzeć w moździerzu (można zblendować z całą resztą jeśli nie macie moździerza albo po prostu przeciśnijcie czosnek przez praskę i użyjcie mielonego pieprzu), wymieszać z resztą składników
Solanka
1-2 litry wody*
100g soli
100g cukru brązowego
3 liście laurowe
2łyżki ww mieszanki przypraw
Rozpuszczamy cukier, sól i przyprawy w wodzie, której ilość trzeba dostosować do naczynia w którym będziecie marynować
Mięso wrzucić do solanki i do lodówki na noc (najlepiej, minimum kilka h)
Po nocy w lodówce natrzeć mieszanką przypraw i upiec/ugotować :
Multicooker – 110C 5h
Piekarnik – 100C 6h pod przykryciem i 1h w 130C bez przykrycia
Wolnowar – 7 na high, 9 na low
Wyżej podane czasy i temperatury to „średnia” wyciągnięta z wieeeelu przepisów, mięso jest gotowe kiedy łatwo daje się szarpać dwoma widelcami na włókna.
Jeśli chcecie mięso przygotować sobie nieco wcześniej to po upieczeniu ( i sprawdzeniu czy rozdziela się jak trzeba) zostawiacie je w kawałku. Przed podaniem szarpiecie, mieszacie z sosem który wypłynął i podgrzewacie ( można nawet na patelni)
Koszt całości ( koszyk robiony w tesco, całe opakowania przypraw itd, bez soli i pieprzu) to 47,99zł
Możemy z tego zrobić ok 10 porcji ( mniej jeśli macie słabej jakości mięso i puści dużo wody)
Nie trzymajcie mięsa w solance dłużej ( może być za słone), jeśli nie lubicie słodko ostrych połączeń to możecie znaleźć inny przepis ;) albo zrezygnować z cukru i zmniejszyć ilość przypraw.
Generalnie mięso z powyższego przepisu jest ostre, słodkie, słone i aromatyczne. Bardzo. Mi to odpowiada, fajnie gra w kanapce ale jeśli nie jesteś fanem bardzo wyrazistych smaków to śmiało zmniejsz ilość przypraw o 1/3 albo nawet ½ ( ale to już dla bardzo delikatnego podniebienia)
Ja lubię je podawać na dwa sposoby:
Bułka maślana, sos chrzanowy, kiszony ogórek
Bułka maślana, sałata, czerwona cebula, colesław i domowy BBQ wg przepisu Hestona Blumenthala (tylko daję tylko po 50g cukru i octu) : https://karmelowy.pl/sos-barbecue-hestona-blumenthala-hestons-barbecue-sauce/
#gotujzwykopem
Dodatek wspierany przez Cebula.Online
Nie chcesz być wołany/a jako plusujący/a? Włącz blokadę na https://mirkolisty.pvu.pl/call lub odezwij się do @IrvinTalvanen
Uważasz, że wołający nadużywa MirkoList? Daj znać @IrvinTalvanen
! @Pisq @Qulis @Muchacha32 @buli88 @krabozwierz @shuya @Limonkova @samjesteszajety @Mich_u @lokkki19 @paulusapis @Nusretin @Callow @sikejsikej @Jontek6 @Bolczewski @ranunculus @rzuf22 @haabero @kielbasa148 @steven44 @mewabojowa @Issac @Hankete @paczekzdzemem @Wygryw_pospolity @katius @chagni @Zimnx @prokopek92 @hurrdurr221 @azzQ @BigAngryPenguin @alarmowa @
A on juz na szarpaną wołowinę dał przepis :P ale mimo wszystko pewnie warto skorzystac!
@chixi
A on juz na szarpaną wołowinę dał przepis :P ale mimo wszystko pewnie warto skorzystac!
O, właśnie z przepisu tego mirka robiłam ( ͡º ͜ʖ͡º)
Było dużo! Tylko warzywa w zdjęciu przykryły. Uwierz, uwielbiam mięso ( ͡º ͜ʖ͡º)