Aktywne Wpisy

1-1-1-1 +59
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Shyvana +6
Pytanie statystyczne.
Co uczestnicy myślą o prezencie w postaci klocków lego powiązanych z zainteresowaniem danej osoby, gdy niekoniecznie wspominała ona o tym, że lubi klocki. Np zestaw Lego z Władcy pierscieni dla fana władcy pierścieni. Albo zestaw Lego kwiatki dla fanki roślinek.
To spoko personalizacja czy nie? Często dostajemy takie pytanie na pw, czy taki prezent byłby ok.
Wołam najaktywniejszych na tagu
Co uczestnicy myślą o prezencie w postaci klocków lego powiązanych z zainteresowaniem danej osoby, gdy niekoniecznie wspominała ona o tym, że lubi klocki. Np zestaw Lego z Władcy pierscieni dla fana władcy pierścieni. Albo zestaw Lego kwiatki dla fanki roślinek.
To spoko personalizacja czy nie? Często dostajemy takie pytanie na pw, czy taki prezent byłby ok.
Wołam najaktywniejszych na tagu

Czas przygotowania:
Ok. 12h w solance + 5-9h obróbki termicznej + 0,5h pracy
2kg łopatki wieprzowej (ewentualnie karkówki)
Przyprawy:
Pół główki czosnku
1 łyżka kuminu
1 łyżka kolendry
1 łyżka chili
1 łyżka pieprzu cayenne
1 łyżka wędzonej papryki
1 łyżka soli
1 łyżka pieprzu
2 łyżki pasty paprykowej (takiej z tubki)
100g brązowego cukru
1 łyżka worcestershire
Czosnek z kuminem, kolendrą , pieprzem i solą utrzeć w moździerzu (można zblendować z całą resztą jeśli nie macie moździerza albo po prostu przeciśnijcie czosnek przez praskę i użyjcie mielonego pieprzu), wymieszać z resztą składników
Solanka
1-2 litry wody*
100g soli
100g cukru brązowego
3 liście laurowe
2łyżki ww mieszanki przypraw
Rozpuszczamy cukier, sól i przyprawy w wodzie, której ilość trzeba dostosować do naczynia w którym będziecie marynować
Mięso wrzucić do solanki i do lodówki na noc (najlepiej, minimum kilka h)
Po nocy w lodówce natrzeć mieszanką przypraw i upiec/ugotować :
Multicooker – 110C 5h
Piekarnik – 100C 6h pod przykryciem i 1h w 130C bez przykrycia
Wolnowar – 7 na high, 9 na low
Wyżej podane czasy i temperatury to „średnia” wyciągnięta z wieeeelu przepisów, mięso jest gotowe kiedy łatwo daje się szarpać dwoma widelcami na włókna.
Jeśli chcecie mięso przygotować sobie nieco wcześniej to po upieczeniu ( i sprawdzeniu czy rozdziela się jak trzeba) zostawiacie je w kawałku. Przed podaniem szarpiecie, mieszacie z sosem który wypłynął i podgrzewacie ( można nawet na patelni)
Koszt całości ( koszyk robiony w tesco, całe opakowania przypraw itd, bez soli i pieprzu) to 47,99zł
Możemy z tego zrobić ok 10 porcji ( mniej jeśli macie słabej jakości mięso i puści dużo wody)
Nie trzymajcie mięsa w solance dłużej ( może być za słone), jeśli nie lubicie słodko ostrych połączeń to możecie znaleźć inny przepis ;) albo zrezygnować z cukru i zmniejszyć ilość przypraw.
Generalnie mięso z powyższego przepisu jest ostre, słodkie, słone i aromatyczne. Bardzo. Mi to odpowiada, fajnie gra w kanapce ale jeśli nie jesteś fanem bardzo wyrazistych smaków to śmiało zmniejsz ilość przypraw o 1/3 albo nawet ½ ( ale to już dla bardzo delikatnego podniebienia)
Ja lubię je podawać na dwa sposoby:
Bułka maślana, sos chrzanowy, kiszony ogórek
Bułka maślana, sałata, czerwona cebula, colesław i domowy BBQ wg przepisu Hestona Blumenthala (tylko daję tylko po 50g cukru i octu) : https://karmelowy.pl/sos-barbecue-hestona-blumenthala-hestons-barbecue-sauce/
#gotujzwykopem
źródło: comment_G4TCbFZcFFJcqd8MI1AGFaPiSXg8edRz.jpg
PobierzDodatek wspierany przez Cebula.Online
Nie chcesz być wołany/a jako plusujący/a? Włącz blokadę na https://mirkolisty.pvu.pl/call lub odezwij się do @IrvinTalvanen
A on juz na szarpaną wołowinę dał przepis :P ale mimo wszystko pewnie warto skorzystac!
@chixi
źródło: comment_jF4RYEGzb1Qn87VWZZJ1zVM2VLZh33vS.jpg
PobierzA on juz na szarpaną wołowinę dał przepis :P ale mimo wszystko pewnie warto skorzystac!
O, właśnie z przepisu tego mirka robiłam ( ͡º ͜ʖ͡º)
Było dużo! Tylko warzywa w zdjęciu przykryły. Uwierz, uwielbiam mięso ( ͡º ͜ʖ͡º)