Wpis z mikrobloga

via Android
  • 0
@PoProstuOna tym razem dobry jakościowo kupny zakwas, ale jak mam czas to robie sam według przepisu gościa z zajadam.pl

A no tak teraz powiesz że nie własnej roboty ()
  • Odpowiedz
via Android
  • 2
@PoProstuOna taki też robię zakwasik i wychodzi jak kupny w smaku. Tym razem poszedłem na łatwizne.

Do słoika wsyp 7-8 łyżek dobrej jakościowo mąki żytniej

Zalej mąkę 0,5 litra wody

Przykryj słoik gazą lub ściereczką i odstaw na 4-5 dni (pamiętaj aby jeden lub dwa razy dziennie zamieszać)

Taki domowy zakwas powinien mieć przyjemny, mocno kwaśny smak (uważaj aby nie zapleśniał)

Przechowywać możesz go w lodówce, w zamkniętym słoiku nawet przez dwa
  • Odpowiedz