Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Mircy, help
Mam do wyrwania òsemke, częściowo zatrzymana.
Powinnam to już zrobić od 3-4 lat ale bardzo boję się ekstrakcji zęba.
Zdecydowalam sie isc do gabinetu oferujacego zabieg w sedacji, teraz pytanie czy ktos byl na czymś takim i jakie macie doświadczenia? Czuliście coś, jak czuliscie sie po zabiegu?
Ewentualnie jesli ktos jest z #poznan to polecacie jakiś gabinet?

#stomatologia #dentysta #zeby #pomocy #medycyna
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Shyvana: Jedną ósemkę usuwałem w szpitalu Strusia przy M1 na oddziale chirurgi szczękowej na NFZ. Pomimo, że robili mi to doktoranci samo wyrywanie odbyło się dość komfortowo, gorzej już było z gojeniem bo trochę jest to męczące ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@Shyvana: generalnie samego zabiegu nie ma co się bać, nie boli. ale jak znieczulenie zacznie puszczać to lepiej mieć przy sobie dobre przeciwbólowe i zimny okład. i cyk do spania. kilka dni następnych wyjęte z życia, lepiej tak ze 3 dni na L4.
  • Odpowiedz
@Shyvana: Miałam wyrywane obie dolne ósemki, a dokładniej wycinane, bo nie zdążyły jeszcze wyjść na wierzch. Dzięki znieczuleniu praktycznie nic nie czułam, jedynie przy odrywaniu zęba było słychać nieprzyjemne strzyknięcie. Po wszystkim zszywają dziurę i przepisują leki na gojenie. Pierwsze 3-4 dni dziąsła mogą boleć, dlatego warto mieć w zanadrzu lód (nie tylko do okładów, bo lody do jedzenia też są wtedy zbawienne) i tabletki przeciwbólowe. Na pewno powinno się
  • Odpowiedz
@Shyvana: Boli jak puści znieczulenie. Dlatego ja brałem zawsze wizytę po pracy i wtedy jak juz dotrzesz do domu to jakiegoś tabsa na ból i spać. Drugi dzień już będzie lepiej. Ogólnie nić strasznego ja miałem dwie ósemki na dole usuwane chirurgicznie.
  • Odpowiedz
@Shyvana miła pani chirurg szczękowy konkretnie naciągnęła mi ścienna żuchwy. Ale zabieg nie bolał, pełen luz. Dopiero, jak zeszło znieczulenie, to zacząłem chodzić po suficie. Ibuprofen garściami, więc dostałem dexak. Jest lepszy. Tydzień jak pijany, drugi lepiej, choć nadal ciężki. Szew i ciut problemów z gojeniem.

Ale zabiegu nie musisz się obawiać, mają świetny towar.

Denta-Care, Garbary. Nie wiem, czy to reklama ;)

Powodzenia!
  • Odpowiedz
@Shyvana Jestem świeżo po ekstrakcji. Zabieg miałem robiony 3 stycznia, też długo chodziłem z zatrzymaną ósemką. Ogólnie to straszono mnie koniecznością wizyty u chirurga dentystycznego a jak już do niego trafiłem to się okazało że zupełnie nie potrzebnie. Po prostu go wyrwał bez barwienia się w rozcinanie czegokolwiek. Z samego zabiegu najbardziej bolesny był zastrzyk. Co z dziura w zębie? Nic, nie była zszywana. Po prostu w dniu zabiegu po ekstrakcji
  • Odpowiedz