Wpis z mikrobloga

Spełniłem swój największy cel kulinarny w życiu. Myślałem że będę musiał poczekać na wycieczkę do Japonii, ale okazało się że można zamówić z UK kurierem.
Polędwica wagyu to nadmięso, nie jadłem nigdy nic lepszego, jeżeli tylko będziecie mieli okazję to bierzcie bez zastanowienia ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#gotujzwykopem #foodporn
roots18 - Spełniłem swój największy cel kulinarny w życiu. Myślałem że będę musiał po...

źródło: comment_LD1zzx1eXJlmAXJJ2RfslCd4cjLDQj58.jpg

Pobierz
  • 72
@GKC__ no ja może też źle to ująłem. W zestawieniu ze zwykłym polskim stekiem nawet z polędwicy na pewno jest o niebo lepsze. Bardziej znajomy mówił że w porównaniu z wagyu z japonii czy to z UK to po prostu słabo wypadają
@markhausen mozliwe ze z kaszub bo mamy tu goscia który hoduje takie krowki na wzor japonskich z kobe. Genralnie w Gdańsku czy sopocie mozna w jednym z hoteli kupic takie mięsko. O ile nie powstalo nic nowego to chyba jedyny w polsce.
@roots18 chciałbym sprostować, wagyu to po prostu wołowina z Japonii. Najdroższa i najsłynniejsza jest wołowina z Kobe, ale ją bardzo trudno dostać poza Japonią.

Dodatkowo polędwica wcale nie jest najlepszym kawałkiem(jest najdroższym kawałkiem) i to zależy od preferencji. Ogólnie z reguły najładniejsze kawałki mięsa są z tej części krowy, ale inne części są bogatsze w smaku.
Każdy kucharz ma jakiś tam swój ulubiony kawałek krowy.
~3 stówki za 200g + przesyłka 4 stówy


@roots18: drogo, w Holandii niedaleko mnie jest jedna z dwóch farm Wagyu i ceny tam są dużo bardziej "przystępne", za 200g lepszych części około €30, ale nie chce mi się specjalnie tam jechać. Za to jeden z wykopków ostatnio był:
https://www.wykop.pl/wpis/40423987/gotujzwykopem-chwalesie-foodporn-gzw-dwa-kawalki-w/

Poza tym szczerze mówiąc zastanawiam się czy to co jest na zdjęciach nie jest aż za tłuste... Ja na przykład "zwykły" rib-eye
a co do ceny to właśnie dlatego że dużo niższej jakości więc i cena jest dużo niższa


@roots18: byłbym co do tego sceptyczny, bo nie próbowałem. Już się nauczyłem, że jeżeli o produkty spożywcze to różnie bywa.

Wiem, że rzekomo ilość przetyków tłuszczowych decyduje o jakości mięsa, ale tak jak wspomniałem - zazwyczaj tak tłusta wołowina do mnie nie przemawia, wolę zdecydowanie chudsze części polędwicy, pomimo że to ribeye czy antrykot
@RoastieRoast: a czemu miałoby mnie to martwić? Ten tłuszcz większości się wytapia podczas obróbki termicznej i zostaje to najlepsze delikatniutkie mięsko ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@geuze: no pewnie, nie każdy musi lubić tłuste, moja wątroba też niezbyt lubi ( ͡° ͜ʖ ͡°) co do tego że ribeye czy antrykot są najdroższe to chyba niezbyt tak jest. Fillet i fillet mignon są najdroższe,
chyba niezbyt tak jest. Fillet i fillet mignon są najdroższe, ale możliwe że się mylę


@roots18: zazwyczaj cena jest dosyć podobna, może polędwica jest odrobinę droższa.