Wpis z mikrobloga

Co jakiś czas pojawia się tutaj pytanie o #transmiter albo #transmiterfm do #samochody, więc podzielę się moimi przejściami, może ktoś skorzysta ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Najczęściej padającą odpowiedzą jest Xiaomi Roidmi (2s albo 3s). Posiadam 2s od dwóch lat, ale pomimo naprawdę niezłej jakości dźwięku ma on dla mnie dwie bardzo duże wady: brak możliwości odtwarzania muzyki inną drogą niż przez BT oraz brak jakiegokolwiek sterowania (poza opcją zmiany piosenek przez potrząsanie telefonem).

Dlatego ostatnio zaopatrzyłem się w emulator zmieniarki z aliexpress (w moim przypadku konkretnie taki: https://www.aliexpress.com/item/1Set-Handsfree-Car-Bluetooth-Kits-MP3-AUX-Adapter-Interface-For-Mazda-3-5-6-RX8-SPD/32884520218.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.f43f5c0fJQZ5Ns).
Sprzęt trochę droższy niż Roidmi (~150zł vs ~70), ale moim zdaniem bez porównania - moja wersja posiada Bluetooth, dodatkowo w zestawie jest mikrofon (więc faktycznie da się tego używać do rozmów, nie jak w Roidmi 2s, gdzie trzeba mieć twarz 15cm od gniazda zapalniczki, żeby rozmówca cię słyszał ( ͡° ͜ʖ ͡°) ) i pilot sterowania (na kablu). Zmieniarka umie też puszczać muzykę z pendrive (wg opisu na aukcji do 8gb, na razie nie próbowałem jeszcze większych), jednak niestety - bez losowego odtwarzania utworów, ale za to wydaje mi się, że przy każdym uruchomieniu auta zaczyna od piosenki, na której skończyła, czyli nie będziemy w kółko słuchać tej samej piosenki. Pilotem możemy przełączać poza odtwarzaniem przez bluetooth, a odtwarzaniem z pendriva.
Jakość muzyki wg mnie (nie jestem audiofilem, ale lubię jak muzyka dobrze brzmi) bardzo dobra. Trochę trzeba się pobawić z montażem (u mnie obyło się bez wyciągania radia - Mazda 6, ale do poprowadzenia kabli od pilota, czy mikrofonu będę chciał rozebrać kawałek deski rozdzielczej).

Przed kupnem zmieniarki zaopatrzyłem się też w przydatną rzecz, czyli pilot BT do sterowania telefonem (https://pl.aliexpress.com/item/32827887620.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0fHNGRGs) - można połączyć się z nim jednocześnie z Roidmi i sterować muzyką (zmiana piosenek, zatrzymywanie, głośność) - niestety, działa nieco drętwo, a po paru minutach braku aktywności rozłącza się z BT i po naciśnięciu przycisku trzeba poczekać na ponowne połączenie ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Wołam @wbielak, bo jemu miałem zdać relację z działania emulatora ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#caraudio
aksal89 - Co jakiś czas pojawia się tutaj pytanie o #transmiter albo #transmiterfm do...

źródło: comment_QPHvIROoojItM0BtrFkUwJB626f2SCXa.jpg

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@aksal89: Ciężko podłączyć emulator zmieniarki? Bo chodzi mi pewien plan po głowie od dłuższego czasu, tylko póki co to musiałbym najpierw odzyskać auto.
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@Pangia u mnie udało się wcisnąć rękę z kablem po wyjęciu schowka pasażera, ale było ciężko trafić ( ͡º ͜ʖ͡º) podejrzewam, że w większości aut bez wyciągnięcia radia się nie obędzie raczej
  • Odpowiedz
@Jonataneq: Mazda 6 1 generacji, polift, podstawowe radio, bez Bose ( ͡° ͜ʖ ͡°)

po pewnym czasie od zakupu zauważyłem jedną rzecz, która sprawia, że już nie jestem taki entuzjastyczny - emulator musi mieć "wewnętrzny" poziom głośności ustawiony na dość wysoki (dużo wyższy niż radio), bo w przeciwnym wypadku w moim aucie słychać mocne buczenie na jednym kanale (,) i w paru
  • Odpowiedz
@Jonataneq: działa bez problemu, oprócz tego jest pilocik z trzema przyciskami (lewo, prawo i słuchawka). Lewo prawo po pojedynczym naciśnięciu zmieniasz piosenki, a po przytrzymaniu zmieniasz tę głośność "wewnętrzną", o której wspominałem ( ͡° ͜ʖ ͡°) słuchawką pojedynczo naturalnie odbierasz połączenia a przez przytrzymanie przełączasz pomiędzy USB a Bluetooth.

A tak z ciekawości - nie myślałeś o wymianie radia na coś innego? Ja trzymam oryginał, bo
  • Odpowiedz
@Jonataneq: To jeśli bym miał taką opcję, to nawet bym się nie zastanawiał, do dziś tęsknię za moim gównianym chińskim radiem, które miało 7 różnych źródeł dźwięku XD
  • Odpowiedz