Wpis z mikrobloga

Półpłynne ale boje się salmonelli


@ven0m: Salmonella występuje tylko na skorupce jajka, nie w samym jajku. Bakteria ginie w 60 stopniach. Dopóki nie jesz surowych jaj, to szansa na zakażenie jest bardzo niewielka. Dla pewności można sparzyć surowe jajka we wrzątku przed włożeniem do lodówki, a niemal 100% zabezpieczenie da Ci szczepienie na dur brzuszny:)
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@NooB1980: to epizod typu biegunka i wymoty, dwa dni, nosicielstwo zwykle do 6 tygodni, a jeśli po takim "zatruciu pokarmowym" nie lecisz do stacji san-epi z próbkami to możesz nawet nie wiedzieć, że miałeś ¯_(ツ)_/¯

@plusowanko: no to co tu się bać?
Piśmiennictwo:

1. Pieter E.: The Journal of Nutrition, Volume 128, Issue 10, 1 October 1998, Pages 1716–1722.

2. Normy żywienia człowieka. Mirosław Jarosz, Barbara Bułhak-Jachymczyk, PZWL. Warszawa 2008.

3. Informacja ze strony GIS (dostęp 17.02.2018).

4. Gołąb K, Warwas M. Adv Clin Exp Med 2005; 5: 1001–1010.

5. Ryszka F, Dolińska B, Leszczyńska L, Trziszka T. Farm. Przegląd Naukowy 2009.


@NooB1980:
@Twoj_ulubiony_profil:

Ocenia sie czy wie, jakie jest ryzyko spozywania surowych zoltek a nie calych jajek? :)

Ile wynosi strawnosc gotowanego zoltka vs surowego. On powojuje sie na strawnosc calego jajka?

Cos na wzor awidyny w jajku, ktorej nie ma w zoltkach. :)

Dalej nie otrzymalem dowodow. Wolalbym jakis odnosnik do badania z surowym zoltkiem kontra zoltko poddane obrobce termicznej. :)
Zoltko solo :)
z wyksztalciuchami jest taki poblem jak z zydami, powiedza troche prawdy i nie ma taka rubryka, to nie to samo. xD (czytaj, brak danych potwierdzajacych ich stankwisko) psudo wyksztalciuchy. :)

Czytaj: przerost formy nad treacia. :)