Aktywne Wpisy
Chubbei +258
mam_spanko +398
Ludzie nie mają żadnej empatii, nie mają żadnej wyobraźni, nie potrafią się wczuć w przeciętną ukraińską rodzinę i to jaki dramat przeżywa.
Nie potrafią sobie wyobrazić jak my byśmy się zachowali jakby nas napadli, jak zachowałby się nasz rząd.
Otóż wszyscy uciekali by tak samo jak Ukraińcy, tylko że do Niemiec, a Duda, zresztą słusznie, wszędzie gdzie się da wołałby o pomoc
Założę się że bylibyśmy jeszcze bardziej roszczeniowi
Fani dzikiego trenera,
Nie potrafią sobie wyobrazić jak my byśmy się zachowali jakby nas napadli, jak zachowałby się nasz rząd.
Otóż wszyscy uciekali by tak samo jak Ukraińcy, tylko że do Niemiec, a Duda, zresztą słusznie, wszędzie gdzie się da wołałby o pomoc
Założę się że bylibyśmy jeszcze bardziej roszczeniowi
Fani dzikiego trenera,
Aktywne Znaleziska
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
1. CO JEST POTRZEBNE?
Z akcesoriów na początek wystarczy bombilla (rurka z filtrem na końcu). Możecie kupić jeszcze matero (naczynie do parzenia yerby) choć równie dobrze można pić z kubka :)
2. JAKA YERBA NA POCZĄTEK?
Yerbe możemy kupić z 4 krajów.
BRAZYLIA - tradycyjnie jest to chimarrao czyli yerba wręcz zmielona na pył. Niestety teraz jest to głównie mate green czyli yerba delikatną w smaku, mało gorzka oraz bezdymna i często odpylona.
ARGENTYNA - yerba nieco bardziej dymna, gorzka i mocniejsza od mate green ale delikatniejsza od paragwajskiej yerby
PARAGWAJ - yerba pylasta, gorzka, dymna i często bardzo mocna. Oprócz Pajarito nie polecana na początek.
URUGWAJ - tutaj mate nie rośnie ale często można spotkać opakowania z napisem "tipo Uruguay" co oznacza że yerba jest w stylu urugwajskim. Są to yerby pylaste, ale mniej cierpkie, gorzkie i dymne niż w Argentynie czy Paragwaju.
Najlepiej zacząć od czegoś delikatnego i smakowego żeby się nie zrazić na samym początku. Z dobrych yerb na początek polecam
- Pajarito menta limon
- Amanda (pomarańczowa i cytrynowa)
- Rosamonte
- Wszystkie yerby z oznaczeniem "sueve" bądź "suave" też będą spoko. Są to yerby nieco delikatniejsze w smaku od ich zwykłych odpowiedników.
Świetnym wyborem będzie również Zestaw startowy do yerby (matero, bombilla, próbki yerby i jakieś drobne akcesoria). Do dostania w praktycznie każdym sklepie z mate. Tylko nie dajcie sobie wcisnąć yerby typu CBSE, guarani albo yaguar. Są to yerby tanie, zazwyczaj bardzo słabej jakości.
3. GDZIE KUPOWAC YERBE?
Ja kupuję na naturalmarket.pl. Mają spory wybór mate i najniższe ceny na rynku (nie zapłacili mi za to a mogli by xd). Dobrymi sklepami są jeszcze yerbamatestore.pl, dobreziele.pl oraz un-mate.pl
4. JAK PARZYĆ YERBE?
Tak naprawdę wystarczy nasypać mate, włożyć bombille i zalać. Najważniejsze jest to żeby nie zalewać yerby wrzątkiem. Woda max 80°C inaczej yerba się sparzy bądź jak mówią w Paragwaju "obrazi się". Nie będzie wtedy dobrze smakować.
5. ILE SYPAĆ?
Jak jesteście początkujący sypcie 1/3 albo nawet 1/4 naczynia. Jak będzie za mocna to sypcie mniej. Jak są słaba to więcej. Proste!
Nie chcę się za bardzo w poście rozpisywać dlatego jeśli macie jeszcze jakieś pytania to piszcie śmiało :) niech moc będzie z wami.
#yerbamate #yerbamatewykopclub #yerba #zainteresowania
@Osiedlowydiler: ochydztwo - osobiście polecił bym dowolną zwykłą (Amanda Despalada jest super, wróciłem do niej po 2 latach przerwy ostatnio) do której dosypiemy trawy cytrynowej.
A kiedyś trafiłem na gotową mieszankę z trawa cytrynową i była świetna. I teraz sobie sam już mieszam :P
yerba tez "zrobi sie" na sniegu oczywiscie jaknsie roztopi ;) polecam :D
Ja sype malo bo czy dasz caly kubek czy troche po 16 zalaniach bedzie to sama woda :P
Cbse słaba?
Według mnie nie odstaje od innych yerb, ale każdy ma swoje zdanie, u mnie na czarnej liście yerby jest
Verde (zbyt chemiczny smak, może oprócz kaktusowej), Guarani (spróbowana elaborada, paskudna), selecta (ta samą firma produkująca co Guarani, ten sam syf), jaguar (nie próbowałem i wolę nie próbować)
Lepiej zacząć od argentynek lub odmian suave a potem pajarito