Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@arkan997: czytając odnoszę wrażenie że skoro państwo spajają więzy między wasalami a suwerenami, to jedyną alternatywą dla rosyjskiego "systemu feudalnego" jest rozpad ogromnego kraju na wiele mniejszych.

Dobrze zebrane informacje o Rosji w jednym poście, łap plusa.
  • Odpowiedz
@potezny_biskup: Z racji tego, że Rosja nie jest państwem narodowym a tworem postimperialnym, jej rozpad jest bardzo prawdopodobny. Samym mieszkańcom byłoby to zresztą na rękę, bo w końcu regiony zaczęłyby pracować na siebie a nie na Moskwę.

Ale Pekinowi taki stan rzeczy nie koniecznie musi pasować. Moskwa tłamsząc rozwój innych regionów powoduje, że na prowincji nie wyrośnie chińskim przedsiębiorcą żaden konkurent. Plus, Chiny zawsze mogą otrzymać jakieś przywileje handlowe czy
  • Odpowiedz
Źródła: Car Putin - Arutunyan Anna / Creml de la Kreml - Wacław Radziwinowicz / Mafijne państwo Putina - Luke Harding / Rosja carów - Richard Pipes / Rosja Wielkie zmyślenie - Arkadij Ostrowski / Tron we Krwii - Grzegorz Kuczyński / Szara Strefa - Igor Kliamkin,

@arkan997: Wow. Kiedyś mi się wydawało, że to ja piszę ponadprzeciętnie długie i uźródłowione wpisy, ale do tego, co tu zrobiłeś, to się
  • Odpowiedz
@arkan997: Tak naprawdę mógłbyś z tego zrobić znalezisko, bo napracowałeś się choćby czytając źródła, a sądząc po ilości plusów dotarło to do niewielu osób. Jeśli udałoby się to wykopać na główna to może powstała by jakaś ciekawa dyskusja
  • Odpowiedz
@zyjacy_w_ciekawych_czasach: Rewelacyjny wpis!
Z pozycji okołorosyjskich świetne jest polecane przez dr Dębskiego z PISM Putin's Kleptocracy: Who Owns Russia? amerykańskiej politolożki Karen Dawisha, gdzie opisuje ona jak Putin i jego ekipa doszli do tak wielkich pieniędzy.
W obrazku jeden z najciekawszych i najbardziej jaskrawych fragmentów. Mam nadzieję, że w nie bardzo odległej przyszłości uda mi się powrzucać więcej.

@eoneon: @Walther00: @potezny_biskup: @zyjacy_w_ciekawych_czasach
Fren - @zyjacywciekawychczasach: Rewelacyjny wpis!
Z pozycji okołorosyjskich świetne...

źródło: comment_5yfQdtyGtl9CN8jqzGaTZ94uTUcCbmPv.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@eoneon: @Walther00: @Fren:
Bardzo dziękuję za pochwałę, choć przyznam, że teraz mi trochę głupio, bo przedstawiony materiał źródłowy jest dopiero połową tego co jeszcze zamierzam przeczytać. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Sam pomysł wykopania tego na główną wydaje mi się jak najbardziej w porządku, ale zanim to nastąpi chciałbym zrobić jeszcze kilka mniejszych wpisów i dopiero całość wrzucić worka.

Poza przedstawionym tutaj wpisem o neofeudalizmie
arkan997 - @eoneon: @Walther00: @Fren: 
Bardzo dziękuję za pochwałę, choć przyznam, ...

źródło: comment_cfI9ewnCkkKGEoI1VE56EdBjWvEUXlNj.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@arkan997:
Plusik leci, aczkolwiek w samym wpisie brakowało mi też opisu roli celebrytów w umacnianiu wizerunku Putina jako dobrego ojca narodu - większość rosyjskich gwiazd popu, rapu, aktorów itd. ma fotki na insta/fb czy innych portalach społecznościowych z Putinem oczywiście z opisami go wychwalającymi, a dodatkowo muzycy nierzadko nagrywają jakieś kawałki wychwalające Władimira i jego ekipę, np.:
H.....a - @arkan997: 
Plusik leci, aczkolwiek w samym wpisie brakowało mi też opisu ...
  • Odpowiedz
Mimo, że niewielu Rosjan jest praktykującymi prawosławnymi (do cerkwi na cotygodniową msze uczęszcza około 3-4% społeczeństwa), rząd subsydiuje rosyjską Cerkiew.

@arkan997: generalnie nie kłócę się z tezą (Rosja to jedno z najbardziej zsekularyzowanych społeczeństw świata), ale niski odsetek wiernych na cotygodniowej liturgii jest akurat nie najlepsym wyznacznikiem, bo w prawosławiu nie ma takiego nacisku na uczestniczenie co tydzień. Z tego co pamiętam jest nakaz raz na 4 tygodnie.

Dużo ludzi
  • Odpowiedz
W Rosji praktycznie nie rozwija się żaden region oprócz Moskwy i ew. Petersburga

@arkan997: To nie do końca prawda, bo rejony, które posiadają surowce, takie jak Tatarstan, Jakucja, republika Komi, a także niektóre pomniejsze ośrodki powiązane z wydobyciem mają się całkiem dobrze. Dodatkowo, odchodzi się od ZSRR-owskiej polityki tworzenia ośrodków miejskich przy kombinatach wydobywczych (zamieniania łagrów w miasta) i po prostu jeździ się na kontrakt. Także nawet jak ktoś jest z
  • Odpowiedz
@arkan997: straszna szkoda, że takie wpisy lądują (w tej chwili u mnie) na 11 stronie mirko, a pierwsze kilka puste po wywaleniu tych wszystkich patotagów :( rób znalezisko
  • Odpowiedz
Z racji tego, że Rosja nie jest państwem narodowym a tworem postimperialnym, jej rozpad jest bardzo prawdopodobny. Samym mieszkańcom byłoby to zresztą na rękę, bo w końcu regiony zaczęłyby pracować na siebie a nie na Moskwę.

@arkan997: tylko czy rozpad Federacji nie jest jednym z większych zagrożeń dla Świata? Wojna domowa pomiędzy stronnictwami dysponującymi bronią jądrową, niekoniecznie związanymi jakimikolwiek "zewnętrznymi" ograniczeniami?
  • Odpowiedz