Wpis z mikrobloga

Czy byłby ktoś zainteresowany opisem jak zrobić double spend na BTC i pokazać przykład w działaniu?

Od razu zaznaczę ocb, bo wiele osób nie rozumie. Kiedy wysyłamy tx w BTC ta jest rozgłaszana w całej sieci wszystkich nodów w max kilka sekund i widoczna dla wszystkich. Zazwyczaj kiedy gdzieś przesyłacie BTC to musicie czekać na potwierdzenie takiej transakcji w 1-6 bloków, właśnie z powodu żeby nie oszukać robiąc double spend. Można wydać te same BTC i jeżeli ta druga transakcja zostanie włączona do bloku przed pierwszą, to druga przestaje być poprawna i niegdy nie zostanie potwierdzona.

Double spend każdy może zrobić bardzo łatwo. Niektóre serwisy nawet akceptują płatności bez potwierdzeń. Już robiłem testowo double spendy. Nawet w eksploratorach blockchaina jest ostrzeżenie ze jest double spend przy tych tx :D

Pomyślałem że może ktoś by chciał zobaczyć jak to zrobić (edukayjnie). Zrobilbym double spenda sam do siebie, pokazał krok po kroku i udokumentował. Jest zainteresowanie?

Sam też jestem ciekaw czy mobilne popularne portfele ostrzegają odbiorcę kiedy wykryją double spend. Przetestowałbym kilka...

#bitcoin #kryptowaluty
cyberpunkbtc - Czy byłby ktoś zainteresowany opisem jak zrobić double spend na BTC i ...

źródło: comment_41v08IvgO6xvO11jhQtYDkoQUE5e7uQz.jpg

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kone1963: To też nie jest aż tak proste na dzień dzisiejszy, bo dziś wiele nodów
nie akceptuje tx jeżeli wykryją double spenda. Kiedyś to bez problemu się robiło, ale podejrzewam że dziś może być z trudniej. Choć jest na to sposób i po prostu jak mi się nie uda bez normalnie, to będę musiał mój node przygotować do tego trochę odpowiedniej i wtedy zrobię na bank ;)

Tak sobie pomyślałem
  • Odpowiedz
Miałem sytuację w której transakcja szła przez jakieś 5 bloków, a po wysyłce okazało się, że odbiorca płatności to scammer, i miałem świadomość, że istnieje double spend lub cofnięcie transakcji.
Właśnie wtedy bardzo brakowało mi rzeczowej informacji jak to zrobić.
  • Odpowiedz
@Kone1963: Odbiorca nie może go zrobić. Chodzi o nadawcę. Wysyłasz tx, ktoś ją widzi że do niego wysłałeś. Ty wysyłasz te same BTC druga tx Sam do siebie z większym fee. Górnik woli większe fee, więc ją dodaje do bloku a druga przestaje być poprawna i "znika". Nikt jej już nie może włączyć do bloku.
  • Odpowiedz
@Kone1963: Ale istnieje inna metoda oszustwa przez odbiorcę. Jeżeli nadawca używa starych klasycznych adresów "legacy".

Kiedy wyślesz do niego taką tx jej id jest wyliczane z całości tx. Można wziąć taką tx, nie naruszając twojego podpisu ani wartości, adresów, fee ani nic lekko ją zmodyfikować, niby to nic nie zmienia, ale on wtedy ma ta samą tx, tylko z innym ID I Może ja też rozgłosić. Jeżeli górnik zaakceptuje jego
  • Odpowiedz
Warto wspomnieć, że w BCashu, transakcja bez potwierdzeń to alternatywa dla Lightninga ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

@fervi: Wiem, bo Roger uprawia ta propagandę a tu nawet @Rozjemca35 myśli że to tak działa w bcashu i że nie trzeba czekać :)
  • Odpowiedz
@fervi: Nie, ten dzban ma na myśli coś innego... Wiem że tego się nie spodziewasz bo to abstrakcja.
On myśli że w jakiś tajemniczy sposób nie da się zrobić double spenda z jakąś bramką płatniczą czy czymś poważnym. Że one na to nie pozwolą :D
Poważnie, to taki dzban... On myśli że tak można tylko ze swoim adresem czy coś. Na niego trzeba brać poprawkę :D

@Rozjemca35: Nie ma znaczenia z
  • Odpowiedz
@: @fervi: UUuu cyber skasował konto, może ogarnął że jednak da się inaczej.
1) nie ma systemów bezpiecznych w 100%. Im coś jest bardziej bezpieczne, to też najpewniej jest dużo droższe do wdrożenia.
2) Na bitcoinie można zrobić double spendy, ale nie dlatego że protokół jest kiepski, ale dlatego że implementacja rozwiązań jest nieprawidłowa.
3) W transakcjach między tobą a sklepem, to sklep powinien wysyłać transakcję, a nie ty
4) Sklep powinien mieć możliwość
  • Odpowiedz