Aktywne Wpisy

KitchenBanana +157
#katowice czy wy normalni jesteście? Bilet dobowy obowiązuje do 23.59 w dniu skasowania, czyli jak kasuje o 21 to jest to bilet 3 godzinny?
źródło: temp_file7203065680961128770
Pobierz
Bycalboniebyc +150
Patologia z Grudziądza znęca się nad dziewczyną niepełnosprawną,sika na nią po czym ją bije. Osoby postronne nie reagują. Nie jest to pierwsza sytuacja z tą dziewczyną,zna ją duża część mieszkańców tego miasta. Wielokrotnie siedziała w więzieniu. W mediach cicho poza kilkoma postami na Spotted Grudziądz i u osób prywatnych. Sprawa zgłoszona na policję. Proszę o przesłanie tego dalej. Takie osoby jak dziewczyna z nagrania(ma na imię Daria) powinny siedzieć w więzieniu.
źródło: 1000008052
Pobierz

Od razu zaznaczę ocb, bo wiele osób nie rozumie. Kiedy wysyłamy tx w BTC ta jest rozgłaszana w całej sieci wszystkich nodów w max kilka sekund i widoczna dla wszystkich. Zazwyczaj kiedy gdzieś przesyłacie BTC to musicie czekać na potwierdzenie takiej transakcji w 1-6 bloków, właśnie z powodu żeby nie oszukać robiąc double spend. Można wydać te same BTC i jeżeli ta druga transakcja zostanie włączona do bloku przed pierwszą, to druga przestaje być poprawna i niegdy nie zostanie potwierdzona.
Double spend każdy może zrobić bardzo łatwo. Niektóre serwisy nawet akceptują płatności bez potwierdzeń. Już robiłem testowo double spendy. Nawet w eksploratorach blockchaina jest ostrzeżenie ze jest double spend przy tych tx :D
Pomyślałem że może ktoś by chciał zobaczyć jak to zrobić (edukayjnie). Zrobilbym double spenda sam do siebie, pokazał krok po kroku i udokumentował. Jest zainteresowanie?
Sam też jestem ciekaw czy mobilne popularne portfele ostrzegają odbiorcę kiedy wykryją double spend. Przetestowałbym kilka...
#bitcoin #kryptowaluty
źródło: comment_41v08IvgO6xvO11jhQtYDkoQUE5e7uQz.jpg
Pobierznie akceptuje tx jeżeli wykryją double spenda. Kiedyś to bez problemu się robiło, ale podejrzewam że dziś może być z trudniej. Choć jest na to sposób i po prostu jak mi się nie uda bez normalnie, to będę musiał mój node przygotować do tego trochę odpowiedniej i wtedy zrobię na bank ;)
Tak sobie pomyślałem
Właśnie wtedy bardzo brakowało mi rzeczowej informacji jak to zrobić.
Kiedy wyślesz do niego taką tx jej id jest wyliczane z całości tx. Można wziąć taką tx, nie naruszając twojego podpisu ani wartości, adresów, fee ani nic lekko ją zmodyfikować, niby to nic nie zmienia, ale on wtedy ma ta samą tx, tylko z innym ID I Może ja też rozgłosić. Jeżeli górnik zaakceptuje jego
Ale wiedza jak to robić zawsze na prosie.
@fervi: Wiem, bo Roger uprawia ta propagandę a tu nawet @Rozjemca35 myśli że to tak działa w bcashu i że nie trzeba czekać :)
On myśli że w jakiś tajemniczy sposób nie da się zrobić double spenda z jakąś bramką płatniczą czy czymś poważnym. Że one na to nie pozwolą :D
Poważnie, to taki dzban... On myśli że tak można tylko ze swoim adresem czy coś. Na niego trzeba brać poprawkę :D
@Rozjemca35: Nie ma znaczenia z
1) nie ma systemów bezpiecznych w 100%. Im coś jest bardziej bezpieczne, to też najpewniej jest dużo droższe do wdrożenia.
2) Na bitcoinie można zrobić double spendy, ale nie dlatego że protokół jest kiepski, ale dlatego że implementacja rozwiązań jest nieprawidłowa.
3) W transakcjach między tobą a sklepem, to sklep powinien wysyłać transakcję, a nie ty
4) Sklep powinien mieć możliwość