Wpis z mikrobloga

PANNA COTTA (dosł. śmietanka gotowana ʕʔ ) - włoski deser pochodzący z regionów: Piemont/ Toskania/ Emilia-Romania na bazie: śmietany, żelatyny, cukru i wanilii.

WŁOSKI PRZEPIS i CIEKAWOSTKI PONIŻEJ
500ml świeżej, płynnej śmietanki
ok. 8g żelatyny w płatach
ok. 80g cukru
1 laska wanilii
Arkusze żelatyny moczyć w zimnej wodzie przez 10-15min. Wyskrobać wnętrze wanilii z laski. Wlać na patelnię płynną śmietankę, a następnie dodać cukier. Doprawić wanilią, grzać całość na małym ogniu, ale bez wrzenia! Następnie, gdy śmietanka się zagotuje, wyłączyć ogrzewanie. Kiedy żelatyna jest miękka, wrzuć na patelnię. Wymieszać drewnianą łyżką lub trzepaczką, aż żelatyna całkowicie się stopi; nie może być żadnych grudek! Przelać mieszankę do 4 foremek o poj. 150ml każda. Wstaw je do lodówki na min. 5h.
Gotowy deser serwować z syropem czekoladowym, karmelem, owocami, syropem owocowym, migdałami... jak kto woli ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zgodnie z najstarszą tradycją Piemontu, panna cotta należy pozostawić do ostygnięcia w foremkach wyłożonych karmelizowanym cukrem, aby nadać deserowi więcej smaku i aromatu. Można też dodać sok z limonki.

W zależności od miejsca przygotowania, może być czysty, bez dodatków kolorystycznych lub barwiony karmelem bądź naturalnymi sokami.

Może być przygotowywana z dodatkiem alkoholu – wina lub rumu.

Prawdopodobnie deser ten został stworzony w Piemoncie, gdzie zresztą od 2001 roku jest wpisany na listę tradycyjnych produktów regionalnych.

Deser podaje się mocno schłodzony. Po oddzieleniu go od foremki wykłada się go na talerzyk jak babeczkę i dekoruje.

W niektórych lokalach podawana jest wegańska panna cotta, która ma w składzie agar, mleko roślinne (np. migdałowe) i śmietankę kokosową.

#wloskinawykopie - mój tag do obserwowania ciekawostek na temat włoskiego i Włoch
#wlochy #wloski #gotujzwykopem #jedzenie #foodporn #przepisy #ciekawostki #slodycze
N.....n - PANNA COTTA (dosł. śmietanka gotowana ʕ•ᴥ•ʔ ) - włoski deser pochodzący z r...

źródło: comment_D5Hws4HtgrgTc0OFbOWWlQzgU0qlvrBo.jpg

Pobierz
  • 2