Wpis z mikrobloga

@frostbitten: balbym sie takich porad, jesli nie wiemy co to za motocykl. 1,2 to juz malo, 0,8 - szalenstwo, chyba ze ma jakies trzymaki czy cos. To sprawa techniki a nie cisnienia w oponie. Opona cudownie za nas nic nie zrobi, nie da mu to nic absolutnie jesli nie bedzie jezdzil poprawnie i tyle.
  • Odpowiedz
@bocznica: Na zagranicznych forach ludzie piszą, że jeżdżą na takich niskich ciśnieniach. Ja też tak jeździłem. Trzymaki to oczywiście podstawa, o tym zapomniałem. Co do samej porady, to przez internet trudno radzić coś innego niż tylko same ogólniki. Nic nie zastąpi pana Romka (byłego zawodnika), który poświęci Ci czas i będzie uczył podstawowych zachowań i pozycji.
  • Odpowiedz
@frostbitten: myslisz ze jesli gosc wogole nie ogarnia tematu to zmiana z 1.2 na 0,8 cos mu da? Poza r---------m kola i detki? :) Nic. Technika, cwiczenia. Niestety tak to jest, i ciezko to przeskoczyc. Caly czas nie wiem jaki @Przedmidorrr: ma sprzet i ile jezdzi
  • Odpowiedz
  • 0
@bocznica
@frostbitten
@icanthelpthat
Na motongach jeżdżę od gówniaka, czyli jakieś 15 lat. W terenie około pół roku. Moto to ciężkie XT600 3TB. Spuszczałem powietrze aż zaczęło być w miarę dobrze, ale gdy zmierzyłem było 0,5 bar, więc za mało. Opona to Pirelli MT21. Obok kolega ciśnie na lżejszej Cagivie 350 na gorszych oponach i nie wydaje się żeby musiał tak walczyć o równowagę jak ja. Gdy odchyle się do
  • Odpowiedz
@Przedmidorrr: xt600 nie jest jakos szczegolnie ciezki, bez przesady. Ot, typowy dual, akurat do takiej zabawy i przejazdzek. MT21 bardzo dobra opona. Po prostu technika i cwiczenia. Jazda na stojąco w odpowiedniej postawie, balans ciala, chwyt kierownicy. Nikt przez internet ci tego poprawnie nie wytlumaczy ani nie pokaze. Musisz cwiczyc. Motocykl masz odpowiedni, gume tez. Naumiesz sie. Odradzam w nim ustawianie 0,8, nawet 1,2 - to jest za malo -
  • Odpowiedz
@Przedmidorrr: to nie jest tak ze jak bedziesz cwiczyl to nagle bedziesz pro rider, masz ciezki motocykl, slabe zawieszenie nie wiadomo kiedy robione i taki moze byc efekt.
W ogole imo ta opona to sie nie nadaje na piach i bloto, ale juz np scorpion mx jesli zostajemy przy pirelkach robi fajnie na przodzie
Ja bym zmienil opony jak latasz glownie miekko i wtedy treningi
Zobacz jeszcze czy nie masz
  • Odpowiedz
ale juz np scorpion mx

@Messix: zartownis z ciebie. Takie łopaty mu proponujesz i co to mu da? to jest opona na super lekki sprzecik ktory nie wyjezdza a piachu. Chcesz to zakladac na duala ktory jezdzi po wszystkim? Ty sie dobrze czujesz?
  • Odpowiedz
@panzerschokolade: masz trzymaki ze takie cisnienie? co znaczy mocniej skrecona kiera i po co to? a dlaczego nie na stojąco zgodnie z technika tylko jakies wygibasy? Jak sie ma uczyc to niech sie uczy poprawnie moze?
  • Odpowiedz
@panzerschokolade: no masz trzymak. I gitara. A wiesz co z dętki zostanie po paru minutach opowi jak mu podpowiesz radosnie zeby ustawil 0,6? Albo i obreczy? Jeszcze raz - nie da mu to nic, bo musi sie nauczyc poprawnie jezdzic i tyle. Ktos ogarniający przejedzie z palcem w dupie odcinek z cisnieniem 2.0 a OP na 0,6 nie. I tego nie przeskoczy.
  • Odpowiedz
  • 0
@bocznica
@Messix
@panzerschokolade
Nie ma luzów, zawieszenie jest po kontroli. Jeżdżę tylko off na nim. Nie uważam żebym nie umiał jeździć, przejadę się na czymś jeszcze innym i dam znać jak było. Wcześniej jeździłem na tej cagivie i wiadomo zdarzały się uślizgi przodu ale nie tak jak w mojej xt. Na jednym forum też kilka osób radziło zmienić oponę bo ma już zbyt niską i okrągłą kostkę, więc w
  • Odpowiedz
@Przedmidorrr: jak tylko off to nie wiem skad taki wybor motocykla no ale moze takie byly mozliwosci. Cwiczyc i cwiczyc ale na takim zestawie nigdy nie zrobisz kosmicznej jazdy

Skad jestes?
  • Odpowiedz
@Messix: ja tez uwielbiam takich teoretykow jak ty XD
To wez napisz tym wszystkim ludziom, ktorzy na sprzetach roznej masci, do tego na roznych oponach pokonuja rozne tereny, piach, bloto, szutry a i po asfalcie jezdza :) Oni sie mylą i nie ogarniają, bo to jest wg ciebie niemozliwe.

OP ma duala, ktory poradzi sobie praktycznie wszedzie, to jest sprawa umiejetnosci, a to co wypisujesz to sa zwykle brednie, wlasnie
  • Odpowiedz