Wpis z mikrobloga

@suqmadiq2ama: szczerze mówiąc to być rosyjskim admirałem i nie wiedzieć kto to jest admirał Tōgō to trochę jak być rosyjskim generałem i nie wiedzieć kto to Manstein albo Guderian. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@rybsonk: Evmyenov to w angielskiej wersji. To, jak pisac rosyjskie nazwiska po polsku określają zasady polskiej pisowni. Dlatego piszemy Chruszczow, a nie Khrushchev. Piszemy Siergiej Kużugietowicz Szojgu, a nie Sergey Kuzhugetovich Shoygu.
Piszemy więc Jewimienow, a nie Evmyenov.
  • Odpowiedz
@yosemitesam: No w końcu ktoś na to zwraca uwagę, nie ma nic bardziej denerwującego jak jakiś dziennikarz przekopiuje nazwisko z pierwszej lepszej Wikipedii, bo po co się więcej wysilać
  • Odpowiedz
@widaczew zawsze mógł powiedzieć: panie Japończyk, kijowe zdjecie na drugim planie. Putin mnie rozstrzela, żona nie dopuści a chłopaki z pracy będą kręcić bekę do emerytury. Okaż pan trochę zrozumienia, może być nawet selfie w kiblu ale błagam nie tutaj.

Tak poważnie to pewnie nawet nie zwrócił uwagi. Japończycy zwrócili na pewno.
  • Odpowiedz
@suqmadiq2ama: Podczas każdej wizyty dyplomatycznej w Niemczech gra się Preußens Gloria - marsz napisany dla upamiętnienia wielkiego zwycięstwa nad Francuzami w roku 1871. Ten utwór odgrywano również podczas wizyty Macrona w Berlinie kilka lat temu i każdej innej wizyty francuskiego prezydenta. To kwestia tradycji wojskowej/dyplomatycznej, nie trollingu.
  • Odpowiedz
@suqmadiq2ama: no zatopił. Rosjanie prawdopodobnie przeszli na tym do porządku dziennego po tym, jak pokonali Japończyków na lądzie w czasie 2. wojny światowej.
No chyba, że są durniami i nadal mają z tym problem, ale wtedy problemem nie jest to zdjęcie, a oni sami.
  • Odpowiedz