Wpis z mikrobloga

Stan na godzinę 06:57 (w nawiasach zmiana w porównaniu do danych z tego samego źródła z wczoraj z godziny 06:08):

Potwierdzonych przypadków: 9731 (+1989, +25,69%)
Podejrzenia: 15238 (+3071, +25,24%)
Zmarłych: 213 (+43, +25,29%)
Wyzdrowiałych: 176 (+45, +34,35%)

Źródło: https://3g.dxy.cn/newh5/view/pneumonia

Legenda do pierwszego i drugiego wykresu:
- Czerwony - potwierdzone przypadki
- Pomarańczowy - podejrzenia

Legenda do trzeciego wykresu:
- Czarny - zgony
- Zielony - wyzdrowiali

#wuhan #2019ncov #coronavirus #chiny #wirus
maniac777 - Stan na godzinę 06:57 (w nawiasach zmiana w porównaniu do danych z tego s...

źródło: comment_CWJKgzn3jTzGLN20FyjHtINz66aCHVra.jpg

Pobierz
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@maniac777: Nie wiem czy mi się dobrze wydaje, ale wykres zgonów jest skumulowany, czyli np. jeżeli pierwszego dnia zmarła jedna osoba i drugiego jedna, to w drugim dniu wykres ma wartość 2. Przydałaby się pierwsza pochodna, lub wykres ilości zmarłych danego dnia,a nie zmarłych od początku. Słabo to widać w tej prezentacji danych.
  • Odpowiedz
Nie wiem czy mi się dobrze wydaje, ale wykres zgonów jest skumulowany, czyli np. jeżeli pierwszego dnia zmarła jedna osoba i drugiego jedna, to w drugim dniu wykres ma wartość 2

@pankrosnizm: Tak jest.

że wam się chce nakręcać ta spirale paniki.

@wielad: Niczego nie nakręcam. Prezentuję jedynie suche fakty i każdy może z nich wyciągnąć własne wnioski. W innych moich komentarzach możesz zauważyć też że prostuję fejki.
  • Odpowiedz
@maniac777
Pociesza fakt, że mimo upływu czasu liczba zgonów nie rośnie lawinowo a więc stan chorych nie pogarsza sie dramatycznie z dnia na dzień.
Liczba ozdrowien też pociesza, bo przewyższa liczbę śmierci i trend zapowiada się pozytywnie.
No, zobaczymy co będzie dalej. Proszę mnie wolac, plusowalem komentarz.
  • Odpowiedz