Wpis z mikrobloga

@Rayan564: rośliny strączkowe dobrze zastępują mięso: fasola, bób, soczewica, ciecierzyca itp... ale trzeba je mieszać ze zbożami (ryż, kasza, makaron) żeby dostarczyć wszystkich potrzebnych aminokwasów. Jeśli idziesz w wegetarianizm to raczej nie będziesz miał problemów ze składnikami odżywczymi bo będziesz jadł jajka, masło i sery

Jeśli natomiast chcesz spróbować weganizmu to przydałaby się suplementacja B12. Podobno odkryli duże jej ilości w soczewicy wodnej ale minie trochę czasu zanim potwierdzą to inne
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Rayan564: Sprawdź jakie produkty roślinne mają ten zestaw aminokwasów co mięso, uprzedzam że będziesz musiał łączyć kilka różnych produktów roślinnych aby to uzyskać. No chyba że będziesz zjadła jaja czy nabiał. Jeżeli nie to przygotuj się na suplementacje wielu składników
@drGreen: wystarczy jeść różnorodnie, i nie trzeba żadnej suplementacji - poza witaminą D, ale to niezależnie od tego czy się je mięso, czy nie, oraz B12, bo warto nawet na wege.

Do tego trzymać się zasady, żeby nie jeść produktów bogatych w żelazo z tymi bogatymi w wapń (wygra wapń, kosztem żelaza), nie pić herbaty i kawy do posiłków, dostarczać dużo witaminy C (obojętnie któroskrętnej ;)) oraz dodawać do posiłków czosnek
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Gabe: jedzenie fasoli jako zastępstwo mięsa nie działa najlepiej, fasola nie ma pełnego aminogramu. Do tego dochodzą problemy gastryczne u wielu osób przy spożywania strączkow.

Dieta wyłącznie roślinna będzie uboga nie tylko w B12 ale tez e cynk, żelazo, omega 3 (DHA), witmiane A (retinol), w bardzo wielu przypadkach weganie mają niedobory choliny (brak jak w diecie). Brak będzie również kreatyny, tauryny.

Jedzenie warzyw strączkowych z kaszą nie jest idealnym rozwiązaniem.