Aktywne Wpisy
kamil-tika +68
Zazwyczaj co sobote lece w miasto z ziomkami na jakies piwko itd. przez co sporo przesiaduje w roznych knajpach i mam jedno przemyslenie z tym zwiazane. Praktycznie co tydzien w kazdym lokalu obserwuje, ze jest minimum jedna lub dwie pary w skladzie murzyn + polka. To sie dzieje tydzien w tydzien jak ruszam w miasto i ide gdzies do knajpy a nie, ze raz na jakis czas cos takiego sie zdarza. Nigdy
plusem-wyklety +31
Wczoraj chciałem zamarynować mięso. Po otwarciu smród. Obślizgłe. Przebarwienia, których zdjęcie nie oddaje. Innymi słowy. #biedronka sprzedaje popsute mięso z ważnym terminem do spożycia. Druga paczka to samo. I to nie pierwszy raz kiedy mięso w biedrze kupiłem popsute mimo nie przekroczenia terminu do spożycia. I nie piszę tego pod kątem kalafiorów i urywania liści. W tym dyskoncie to norma. Przebarwienia na surowych mięsach. Napuchnięte już paczki gazami (zalecam zwracać na to
Mąka pszenna T850 70%
Mąka orkiszowa T2000 20%
Mąka żytnia T720 10%
Zakwas pszenny 20%
Hydracja 75%
Sól 2%
Mieszamy zakwas, wodę i mąkę do połączenia składników.
Odstawiamy na 60 min
Dodajemy sól i wyrabiamy ok 10 min.
Zostawiamy na 60 min, po tym czasie ciasto składamy (stretch and fold).
Zostawiamy na 60 min i znów składamy.
Zostawiamy na 60 min i składamy po raz trzeci.
Po 45 min dzielimy ciasto na bochenki i wykonujemy wstępne formowanie.
Po 30 min odpoczynku ostatecznie formujemy bochenek i wkładamy do koszyka ratanowego.
Garujemy w temp 5 stopni przez ok 12-24 h.
Wkładamy gar żeliwny do piekarnika i nagrzewany go przez 60min w temp 240 stopni.
Przekładmy chleb do naczynia i pieczemy pod przykryciem 20 min, następnie odkrywamy i dopiekamy kolejne 10 min.
#bojowkapiekarska #gotujzwykopem #pieczzwykopem
Nie da się na sztywno opisać czasy.
#bojowkapiekarska
@skotfild:
Czy koszyczki rattanowe są wymagane? Czy może on garować po prostu w misce?
Widziałem, że zamiast w garze żeliwnym ludzie pieczą też chleby w czymś takim:
https://www.mediaexpert.pl/agd-male/do-kuchni/garnki/kamionka-biowin-770604-garnek-rzymski-4-litry
Jest sens kupować?
Dzięki za odpowiedzi z góry :)
Mam zarówno gar żeliwny i rzymski (ten co wysłałaś link), obydwa nadają się do pieczenia, a osobiście wolę żeliwo.