Wpis z mikrobloga

Może kogoś zachęcę do upieczenia chleba na zakwasie. Zdjęcia i filmy pochodzą z dzisiejszego wypieku. Poniżej przepis:
Mąka pszenna T850 70%
Mąka orkiszowa T2000 20%
Mąka żytnia T720 10%
Zakwas pszenny 20%
Hydracja 75%
Sól 2%

Mieszamy zakwas, wodę i mąkę do połączenia składników.
Odstawiamy na 60 min
Dodajemy sól i wyrabiamy ok 10 min.
Zostawiamy na 60 min, po tym czasie ciasto składamy (stretch and fold).
Zostawiamy na 60 min i znów składamy.
Zostawiamy na 60 min i składamy po raz trzeci.
Po 45 min dzielimy ciasto na bochenki i wykonujemy wstępne formowanie.
Po 30 min odpoczynku ostatecznie formujemy bochenek i wkładamy do koszyka ratanowego.
Garujemy w temp 5 stopni przez ok 12-24 h.
Wkładamy gar żeliwny do piekarnika i nagrzewany go przez 60min w temp 240 stopni.
Przekładmy chleb do naczynia i pieczemy pod przykryciem 20 min, następnie odkrywamy i dopiekamy kolejne 10 min.



#bojowkapiekarska #gotujzwykopem #pieczzwykopem
skotfild - Może kogoś zachęcę do upieczenia chleba na zakwasie. Zdjęcia i filmy pocho...

źródło: comment_1584890628oXtLjdtNU47rMxl6d9qz2S.jpg

Pobierz
  • 19
@skotfild kurcze. U mnie zwykle od połączenia z solą do momentu wyłożenia do lodówki mija 3h. O Ciebie 4.15. Jak jest dłużej, to mam wrażenie, że mi przerasta, a mam 3 stopnie w lodówce. Proporcje zaczynu u mnie są takie same jak u Ciebie, hydrację mam 85%.
Miska lub keksówka ze ściereczką i obsypana mąką ryżową w zupełności wystarczy.
Mam zarówno gar żeliwny i rzymski (ten co wysłałaś link), obydwa nadają się do pieczenia, a osobiście wolę żeliwo.