@newnormal: poza sytuacjami awaryjnymi nie bardzo. KVM to wirtualna klawiatura i wyświetlacz żeby się dało pisać w konsoli jak padnie ssh albo wejść do biosa.
@keton22: widzę, że mają lekko szybsze procesory... o szybkość działania mi chodzi bo serwer wykonuje operacje 24/7 i musi ciągle działać, a widzę, że 2 rdzenie na 100% cały czas są...
@fervi: w OVH KVM w sensie keyboard video mouse był reklamowany jako premium ficzer i niestety w ciągu kilku lat użytkowania serwera udało mi się raz musieć z niego skorzystać. Lepsze to niż wyprawa do datacenter we Francji.
@fervi: teraz też działa, ale raczej nie może się spóźniać w działaniu, a jak ram i cpu chodzi na maxa to pewnie ma opóźnienia... teraz powinno być ok.
w OVH KVM w sensie keyboard video mouse był reklamowany jako premium ficzer i niestety w ciągu kilku lat użytkowania serwera udało mi się raz musieć z niego skorzystać. Lepsze to niż wyprawa do datacenter we Francji.
@hakeryk2: Gwarancja zasobów na OpenVZ jak i KVM jest na podobnym poziomie - zarówno na jednym jak i na drugim możesz stosować overselling. Ktoś kiedyś napisał że "kvm to gwarantowane zasoby" i ludzie to powtarzają. Mamy zarówno serwery na OpenVZ jak na KVM i w kwestii wydajności nie ma tutaj różnicy.
W jaki sposób testujesz zapis/odczyt? Jeśli prostym dd to przy kvm wystarczy zastosować jako cache "writeback" i na dyskach talerzowych uzyskasz te 600
@hakeryk2: Rynek idzie w kierunku pełnej wirtualizacji - stary OpenVZ nie jest już wspierany, nowy ( openvz7) działa średnio,a jak ktoś ma płacić za openvz ze wsparciem(virtuozzo) to woli stawiać KVM-a bo na jedno wyjdzie.
Prędkości dyskowe to jedno, ale dla stron ( szczególnie tych pisanych lata temu) ważniejsze jest CPU. Sami mieliśmy okazje testować kilkanaście VPS-ów z wirtualizacją kvm z różnych firm bo klient wymagał 2 niezależnych DC i
jest duża różnica między zwykłym vps a kvm vps?
@newnormal: To zależy. Na KVM możesz najczęściej zainstalować cały system, a na np. OpenVZ masz limity spore
@fervi: nie tylko w kontekście zdalnego serwera to co miałem na myśli też ma sens: https://en.wikipedia.org/wiki/KVM_switch
Komentarz usunięty przez autora
Komentarz usunięty przez autora
@fervi:
źródło: comment_15980412759xOGXIf33E4saLsZqkBhE9.jpg
Pobierz@keton22: w fizykach masz ilo
Przynajmniej 2 opcje:
za pomocą aplikacji javowej i activx
@keton22: ziomek, ale kvmswitch a kvm to są kompletnie dwie różne rzeczy tylko skrót mają zbieżny xD
Ktoś kiedyś napisał że "kvm to gwarantowane zasoby" i ludzie to powtarzają.
Mamy zarówno serwery na OpenVZ jak na KVM i w kwestii wydajności nie ma tutaj różnicy.
W jaki sposób testujesz zapis/odczyt? Jeśli prostym dd to przy kvm wystarczy zastosować jako cache "writeback" i na dyskach talerzowych uzyskasz te 600
- zapchaliśmy całe OpenVz więc jak chcesz mieć lepiej to zapłać za KVM "tam mniej oversellingujemy".
Sam temat poznałem podczas próby zabawy z tmpfs gdzie w tym artykule ogólnie autor porusza kwestie tego jak przeważnie działają hosterzy https://www.askapache.com/optimize/super-speed-secrets/
Prędkości dyskowe to jedno, ale dla stron ( szczególnie tych pisanych lata temu) ważniejsze jest CPU.
Sami mieliśmy okazje testować kilkanaście VPS-ów z wirtualizacją kvm z różnych firm bo klient wymagał 2 niezależnych DC i