Wpis z mikrobloga

@push3k-pro: Ja tam lubię, ok taki formularz ma np 500 linijek ale nie muszę sobie nic ustawiać, w UI tylko wszystko ładnie zmienia rozmiar, przeskakuje itp. Widok jest w jednym pliku, controlle(viewmodel) w drugim i do tego modele z bazy. A więc jest spoksik, tylko jeszcze żeby ten web już był w używalnej wersji.
  • Odpowiedz
@push3k-pro: jak widzę ofery pracy na fluttera to już widzę poważną firmę XD w 90% to ktoś nieogarnięty zaproponował fluttera, wywalili programistów naitive, po czym programista fluttera odeszł a firma została z projektem XD
  • Odpowiedz
@wfd: flutter nie jest dla poważnych firm (choć poważne firmy też robią w nim), jest dla tak zwanych "one man army". Gdzie można klepnąć działającą aplikacje z bazą w jeden miesiąc i wydać w 3 miesiące na 3 platformy
  • Odpowiedz
@push3k-pro: @IronHeisenberg1939: Heh, chciałbym zrozumieć te wasze problemy. Piszę apki od 2 lat i nie zauważyłem żadnego z tych problemów.

Z kolei teraz jak muszę coś w wyklikać w storyboardzie (to wasze najlepsze natywne programowanie) to mnie k-----a strzela.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@IronHeisenberg1939: Jedyne co mnie wkurza to brak możliwości przetransformowania JSONa na obiekty.(z powodu braku refleksji) Można sobie generować do każdej klasy kod który to robi ale to bez sensu.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@harakiri888: tak jak pisałem nie jest idealny, 2 uwagi do Dart
1. Brak refleksji
2. Brak ścisłego typowania. Można sobie wywoływać dowolne metody na typie object. Jeśli w runtime trafimy na obiekt który ma taką metodę to ok, jeśli trafimy na coś innego to kupa.

I właśnie z tych powodów pisanie dużych projektów będzie problematyczne. Bez ścisłego typowania ani rusz. Dlatego też nie rozumiem ludzi co piszą np backend w
  • Odpowiedz
@IronHeisenberg1939: Nawet nie wiem od czego zacząć, po prostu całokształ pracy ze storyboardami jest s---------y. Dlatego zresztą wprowadzają SwiftUI.

@zibizz1 ustaw sobie dobrze analysis_options.yaml to będziesz miał lepsze typowanie (ja używam tego z pakietu lint), nawet brakujący toList() Ci wykryje.
  • Odpowiedz
@zibizz1: Z innych rzeczy (jeśli nie znasz) to polecam włączenie format on save, używanie trailing commas i używanie akcji IDE typu "Remove this widget".
  • Odpowiedz