Wpis z mikrobloga

Jaka jest najlepsza hydracja do pizzy, ostatnio robiłem z takiego przepisu:
180g mąki typ 00
120ml wody
1 łyżeczka drożdży
2 łyżki oliwy
3/4 łyżeczki soli

wyrastała sobie około 20h w lodówce, później około 2 godzin w temp. pokojowej, bardzo smaczne ciasto, ale trochę za mokre było i tak z 5-10g mąki musiałem dosypać (tutaj w tym przepisie wychodzi ponad 67% hydro). A więc jaka jest optymalna liczba na domowe warunki? słyszałem coś w rzędach 65%, ale czy to nadal nie za dużo? #pizza #gotujzwykopem #kmp
  • 8
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@mateuszkownik: ja robie w okolicach 60%. Dla silniejszych mąk jak coś daje mniej, dla slabszych więcej.
Ps moim zdajniem za dużo oliwy. 2 lyzki to ok 10 gram. Sprawdz na kalkulatorze powinno byc. Oliwa potrafi sporo napsuc. Mialem na poczatku z tym problem.
i ciezko mi sie trzymac tych wszystkich gówien typu 16 godzin równo w lodowce, 8 godzin temp. pokojowa bo jak godzna roznicy to mniej drozdzy... wiec mam taki przepis ktory sprowadza wszystko do prostoty i rownych miar