Wpis z mikrobloga

Właśnie ograłem (prawie) "Yooka-Laylee and the Impossible Lair" na #nintendoswitch i muszę powiedzieć, że gra jest rewelacyjna. Jedna z lepszych platformówek w jakie grałem. Połączenie otwartego świata 3D, zagadek logicznych, elementów eksploracji z klasyczną platformówką 2,5D.
Jak ktoś miał zamiar ogrywać, "New Super Mario Bros U Deluxe" albo "Donkey Konga" to zdecydowanie polecam Yooka-Laylee, szczególnie że jest aktualnie w promocji na eshopie za 48zł.

PLUSY
-Zagadki logiczne jakie musimy rozwiązać na mapie, aby odblokować alternatywne wersje poziomów. Przykładowo, wysadzamy tamę, woda zalewa poziom i ogrywamy ten sam poziom jako wodny itp..
-Elementy eksploracji - na mapie poukrywane są eliksiry, dzięki którym zyskujemy dodatkowe umiejętności, które pozwalają nam dotrzeć w niedostępne wcześniej miejsca i ułatwiają przejście poziomów.
-Poukrywane monety, które zbieramy nie tylko dla samego zbierania, ale potrzebujemy ich aby opłacić dostęp do kolejnej części mapy.
-Mechaniki gry podobne do Donkey Kong Country - w sumie nie ma się co dziwić, bo za produkcją stoją podobno ci sami ludzie.
MINUSY:
-Co za człowiek sk^#⪙ wymyślił ostatnią poziom xD. Poziom trudności ostatniej fortecy jest absurdalny i ma się nijak do całej reszty gry. Człowiek przechodzi 40 poziomów i zderza się ze ścianą.
Otóż mamy jeden wielki masakryczny tor przeszkód, którego przejście zajmuje jakieś 30 minut, w którym 4 razy walczymy z ostatnim bossem i gdzie nie ma żadnych checkpointów.
Ja rozumiem, że w tytule gry jest IMPOSSIBLE, ale twórcy chyba trochę przegięli ( ͡° ʖ̯ ͡°)

https://www.youtube.com/watch?v=pwGpIg0Q7WU
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Szyna1 TAK, to prawda. Forteca jest dostępna od samego początku i możemy do niej uderzyć w dowolnym momencie.
Myk polega na tym, że po przejściu każdego poziomu uwalniamy "pszczelego rycerza" budując własną armię. Każdy taki rycerz to dodatkowe życie przy ogrywaniu fortecy.
Jeżeli ktoś więc będzie w stanie przejść fortecę bez utraty życie, to ukończy grę bez ogrywania reszty poziomów.
Problem polega na tym, że ja mam całą armię, 48 żyć
  • Odpowiedz
@Tesseract: Polecam też serię Spyro - naprawdę świetne platformówki. Kupiłem za 140zł nową w pudełku i ogrywam już dwójkę i jest cudowna. Jedynka to taki tutorial 4 godzinny, a dwójka i trójka to sam miód :D
  • Odpowiedz
  • 1
@Nothingt0wn Nie grałem, ale z tego co widzę to "A Hat In Time" to platformówka 3D, a "Yooka-Laylee and the Impossible Lair" to przede wszystkim platformówka 2D (+ elementy eksploracji na mapie 3D) więc trochę inna kategoria. Z platformówek 3D to jak dla mnie "Mario Odyssey" jest #1 na chwilę obecną.
  • Odpowiedz