Aktywne Wpisy

krolowa_lodu +24
Nie chcesz dzieci nie ma problemu- nie wyciągaj łapę po emeryturę. Twoje składki które obecnie płacisz pójdą na pokrycie długu państwa, który wziął się stąd że emerytury dostali ci co nic nie wpłacili do systemu. Kto jest na to gotowy? Bo to jest prawdziwy warunek KONIECZNY bezdzietności. Jeśli tak to szacun i szerokiej drogi.
#bezdzietnosc #demografia #zus #dlugpubliczny #antynatalizm
#bezdzietnosc #demografia #zus #dlugpubliczny #antynatalizm
nowszyja +200
Za zabicie dwóch kobiet 1,5 roku (będzie przez to mógł zamienić to na dozór elektroniczny), za zabicie strusia 4 lata xD I żeby nie było, nie bronie tego zwyrola od strusia, ale kara dla adwokata od "trumny na kółkach", to naplucie na twarz rodzinom ofiar. A poniżej jak sędzią bronił (!!!) oskarżonego:
#polska #prawo #samochody #polskiedrogi
#polska #prawo #samochody #polskiedrogi
źródło: HCqBR27XMAAeG3o
Pobierz

![Wielki upadek SCT. Czy STREFY CZYSTEGO TRANSPORTU znikną? [RAPORT 2026]](https://wykop.pl/cdn/c3397993/f8d1181eea3b48e30418ff6f39c0d8607f2989690ec87358cd6550b3e61829fa,q80.jpg)

Witajcie Mircy Wszelacy :)
Jako że czas się zbliża ku końcowi (jeszcze co prawda 5 dni, ale wiadomo to - różnie być może), dzisiejszego dnia dopełniłem mojego wyzwania.
Wylosowałem zestaw takowy:
1. Wciel się w turystę w swoim mieście. Weź przewodnik po swoim mieście/regionie i otwórz go na losowej stronie. Jedź w to miejsce i nawet jeśli je doskonale znasz - postaraj się na nie spojrzeć jak człowiek przyjezdny. Może odkryjesz coś nowego.
2. Zrób własny zielnik doniczkowy z ziołami do kuchni.
3. Przeczytaj książkę z zieloną okładką. Napisz krótką recenzję.
Ja gotuje wiec wiadomka - ileż można ciągnąć na ziołach ze sklepu jak można mieć własne prywatne wypasione domowe :)
Poszedł więc na warsztat domowy zielnik w stylu "La Balqonet" - czyli skrzynki na balkonie.
Musiałem ogarnąć wszystko od początku, bo ani nasionek, ani sadzonek, ani ziemi, ani skrzynek... no nic.
Na samodzielny wysiew było za późno - robi się to na początku marca - w czasie jak mnie nie było nawet w domu bo szkolenie.
Postanowione było, że kupię gotowe małe roślinki do zasadzenia - takie ze sklepu ogrodniczego a nie z jakiegoś tam OBI.
W pierwszej kolejności zamówiłem na allegro dwie drewniane skrzynki "na owoce". Wymiar 60x40x20. Spore - ale fajne. Polecam. Sztuka - 19,90 PLN.
Jak szły do paczkomatów to wybrałem sie do sklepu ogrodniczego gdzie pan i pani sieją, ogarniaja całość, robią rozsady i sprzedają małe roślinki do sadzenia.
Kupiłem:
- 4x mięta (różne rodzaje)
- 2x oregano (lebiodka)
- 2x oregano cytrynowe
- 2x bazylia
- 1x bazylia czerwona
- 2x pietruszka
- 2x szczypiorek
- 2x rozmaryn
- 5x seler naciowy
- 4x sałata masłowa
- 4x por
- 4x pomidor koktailowy
Przy okazji:
- 3x pelargonia
- 6x aksamitka
Co by było ładniej na balkonie.
Do tego:
- 20 L ziemi do ziół
- 20 L ziemi uniwersalnej
- 20 L ziemi do pelargonii
- 30 L kermazytu do zrobienia drenażu
- 5 m agrowłókniny
- 1 szt. niebieskiego dużego worka na papier
Następnie, nie czekajac na duże skrzynki, przyniosłem z piwnicy 2 małe pojemniki po mandarynkach i jedną skrzynkę plastkową.
W nich umiesciłem pomidory (plastikowa), selera, pora i sałate w tych małych sklejkowych po mandarynkach.
Te skrzynki okleiłem od wewnątrz folią, zrobiłem drenaż i na to wysypałem ziemię i zasadziłem powyższe roślinki.
Kolejnym krokiem było oczekiwanie na skrzynki. Po ich odbiorze zabrałem się za ich delikatne oczyszczenie - miały byc szlifowane przez producenta... taaaa.
Później trzeba było je zabezpieczyć lakierobejcą, co by miały odrobinę więcej trwałości. I oczywiście przybić plastikowe nóżki (z OBI), żeby skrzynka nie stała bezpośrednio na balkonie i miała dobrą wentylację.
Przymocowanie agrowłókniny przy pomocy pożyczonego takera - dzięki sąsiad - czekolada jest Twoja :)
Tutaj także należało nasypać kermazytu celem zrobienia drenażu, aby korzenie ziół nie stały w wodzie i nie gnilły.
Na kermazyt znów agrowłóknina i ziemia. Uniwersalna wymieszana z tą do ziół w proporcji 1:1.
Następnym krokiem było już zasadzenie ziół w ziemi i ich podlanie.
Tu ważna rzecz - konewka z końcówką prysznicową. Podlewanie z butelki daje silny strumień co rozwala ziemię.
Jeśli podlewacie - kupcie konewki. Ja mam zrobioną z butelki póki co - podziurkowana zatyczka, ale w najblizszym możliwym czasie pojadę i kupię normalną konewkę.
I tak oto powstał mój balkonowy ogródek ziołowy. Wygląda jak na mój gust całkiem spoko. Cieszę się, że #mirkowyzwanie mnie do tego zainspirowało i dzięki temu wyzwaniu go zrobiłem i mogę być z niego dumny.
Polecam wam ogodnictwo i uprawę roślin - to na prawdę cieszy :)
Tu efekt końcowy, w komentarzach zdjęcia relacjonujące moje zmagania w trzech częściach.
Zapraszam do oglądania i komentowania.
Do nastepnego #mirkowyzwanie
Pozdrawiam,
Yaso
#mirkowyzwanie
źródło: comment_1621103943HATcNc1DGXR2AIN59nNTZA.jpg
Pobierzźródło: comment_1621103835yQretrkqA6oOFN3HFpHGr9.jpg
Pobierzźródło: comment_1621103864PLeaNqv3XNaso2x3g5aWQg.jpg
Pobierzźródło: comment_1621103885UZH30LDJU4edpjh90yAXTQ.jpg
Pobierz