Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Garztam: hmm no moim zdaniem największą głupota to żenienie się przez presję społeczna. Potem właśnie wychodzą takie kwiatki jak opisujesz, ludzie się czasem pobierają po roku czy dwóch znajomości... Mnie też w rodzinie pytają czy mam sympatię i że poszli by na wesele ale zawsze mówię że się nie będę żenił i trochę do nich dotarło. Kiedyś były inne czasy i rzeczywiście mając partnera i dzieci mogłeś więcej, ale to
  • Odpowiedz
@roadie: Kiedyś też nie było tak prosto o rozwód i musiałeś się albo męczyć w takiej relacji, albo ją jakoś poprawić. Jak się nie dało to chociaż jakoś dbało się o dzieci, oczywiście co też niekoniecznie się działo. Byłeś uwięziony w takiej relacji i przez tę presję społeczną nie byłeś w stanie dobrze tej decyzji przemyśleć. Dziś jest prościej o rozwody i znam parę, która była razem 19 lat, wzięli
  • Odpowiedz
@Garztam przez wiele lat uważano, że mężczyźni rzadziej chorują na depresję, bo rzadziej taką diagnozę im stawiano. Aktualnie wiadomo, że to nie prawda. Obraz kliniczny i sposoby "radzenia sobie" mogą być po prostu inne. Nadal jednak psychologia w mainstreamie powiela to przekonanie.
  • Odpowiedz
@lostinwonderland:

przez wiele lat uważano, że mężczyźni rzadziej chorują na depresję, bo rzadziej taką diagnozę im stawiano.

Wstyd też było o tym mówić i się przyznawać do tego. Do teraz jest takie podejście i mimo że w psychologii coraz częściej słyszy się o depresji u mężczyzn i nie jest to negowane to nadal społecznie nie ma na to przyzwolenia i naprawdę trzeba uważać komu się o tym mówi, żeby nie
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Garztam: ty ale przypadkiem tej swojej kobiecie nie opowiadaj tych przemyśleń bo miesiac, może dwa później 'coś się będzie psuć w naszym związku nie wiem co, chyba musimy się rozstać'
  • Odpowiedz
@Garztam ludzie prości są po prostu głupi. Nie rozumieją jak działa świat, mają swoje o nim głupawe wyobrażenie. Nie wiedzą prawie nic i mają to gdzieś. Z niewiedzy ludzkiej biorą się zaniedbania i krzywda innych w efekcie. Taka prawda jest. Ja zmieniam swoje życie tak, że staram się zadawać tylko z ludźmi wykształconymi i z rozumnymi. Niestety, rodziców, i opiekunów się nie wybiera, a nie każdy trafia na ogarniętych. Gdzie tam
  • Odpowiedz
@Zgrywajac_twardziela:

Z jednej strony się z Tobą zgodzę że faktycznie mężczyźni są przeważnie niedoceniani, ale nie do końca się zgodzę z tym że w przypadku depresji nie mogą liczyć na wsparcie. Gdy zmagałem się z depresją i pisałem o tym tutaj na Mirko to bardzo wiele osób się wtedy do mnie odezwało. I sporo z nich było takich których kompletnie nie kojarzyłem(tzw. randomy). Jak ostatecznie sobie z tym poradziłem i
  • Odpowiedz
@wujeklistonosza: Ja jakoś otoczenia zmienić nie mogę i ciągle w nim tkwie... Całe życie z ludźmi, którzy nie potrafią mnie zrozumieć i nie chcą, a życie które prowadzą jest dla nich czymś normalnym i nie rozumieją, że można inaczej lub że dla kogoś to może być udręka. Ktoś się znów zabił? Tylko idioci i wariaci się wieszają, nie rozumiem ich. Ja ich rozumiem, ale po co to tłumaczyć?

Cieszę się
  • Odpowiedz