Wpis z mikrobloga

a ty w ogóle wiesz jakie sa konsekwencje podniesienia stóp?

Wiesz w ogóle dlaczego sa takie niskie? Nie stać nas na podniesienie stóp i przez długi czas ich nie podniesiemy

@to_nie_tak_jak-myslisz: nie martw się, jeszcze kilka miesięcy inflacji i skoków cen żywności miesiąc do miesiąca to podniosą stopy procentowe skokowo. Inaczej skończy się dla nich powrotem do opozycji.
  • Odpowiedz
@to_nie_tak_jak-myslisz:

Wiesz w ogóle dlaczego sa takie niskie? Nie stać nas na podniesienie stóp i przez długi czas ich nie podniesiemy

Dlatego nawet najbardziej "gołębi" członkowie RPP zgłaszają gotowość, że jak listopadowa projekcja wykaże inflację w dalszym ciągu na podwyższonym poziomie (Sura np. mówił dzisiaj, że jak będzie powyżej 3.5% w długim terminie wedle projekcji) to będą zacieśniać politykę pieniężną, czytaj - wygaszą skup obligów i podniosą stopy. Nawet naczelny
  • Odpowiedz
@mickpl: @to_nie_tak_jak-myslisz: @mickpl: @bartez_94: @SzitpostForReal: @BaltasarGracian: @staryalejary11: Ja to nie wiem co Wy tak co kilka dni na tagach gospodarczo-ekonomicznych podniecacie się stopami. Może weźcie deliberujcie pod tagiem #stopyboners czy co? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Glapiński powiedział jasno. Do końca jego kadencji podnoszenia stóp nie będzie. Od tamtej pory nie powiedział nic
iighlaqalhabl - @mickpl: @tonietakjak-myslisz: @mickpl: @bartez_94: @SzitpostForReal:...

źródło: comment_1624375218h5fpnVJhB2IvaACGvCU1H7.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
Glapiński powiedział jasno. Do końca jego kadencji podnoszenia stóp nie będzie.

@iighlaq_alhabl: nie wiem jak głupim trzeba być, aby wierzyć politykowi, tym bardziej z PiS. Tak samo miało nie być nowych podatków, więc wprowadzili daniny i opłaty. Trochę rigiczu...
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 4
Glapiński powiedział jasno. Do końca jego kadencji podnoszenia stóp nie będzie.

@iighlaq_alhabl: nie wiem jak głupim trzeba być, aby wierzyć politykowi, tym bardziej z PiS. Tak samo miało nie być nowych podatków, więc wprowadzili daniny i opłaty. Trochę rigiczu...

@SzitpostForReal:
Oni nie podniosą stóp procentowych, tylko obniżą je o ujemną wartość ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
@mickpl spójrz na to jakie są powody inflacji w Polsce a później odpowiedz sobie na pytanie jaki wpływ na tę powody będzie miało podniesienie stóp procentowych o więcej niż 1.5-2.5 p.p. Rządowi bardzo na rękę będzie zwiększyć sobie koszty obsługi długu do ogromnych poziomów ratując przy tym klasę średnią której i tak nienawidzą. Tylko dlatego aby mogli oni ochronić oszczędności. W waszych wywodach można tylko odczytać tendencyjne i życzeniowe myślenie aby
  • Odpowiedz
@wojteksrz: myślę, że to czysta spekulacja. Z resztą nie ja jeden ;)

Retoryka prezesa banku centralnego (pomimo zapewnień, że nic się nie zmieniło) zmieniła się z wyraźnie gołębiej

na bardziej neutralną i uzależnioną od rozwoju sytuacji ekonomicznej. Wciąż uważamy, że poważna dyskusja w

RPP na temat podwyżek stóp procentowych jest mało prawdopodobna przed wyborem prezesa NBP na kolejną

kadencję, czyli przed czerwcem
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@iighlaq_alhabl: a ja uwazam, ze jeszcze w tym roku bedzie podwyzka, ale minimalna (stawiam 0,1-0,25pp stopy bazowej). Czyli tyle co nic.

Co do stop - moim zdaniem blad popelniono w okolicach 2016 r, kiedy przy napedzajacej sie koniukturze stop nie podwyzszono. A ostatni dzwonek, to byl styczen 2020 i inflacja na poziomie powyzej 4%.

Ale zgadzam sie - ten rzad finansuje sie dlugiem i inflacja (zwieksza sobie w ten sposob
  • Odpowiedz
@maryjuszpitagoras: ale przecież wynagrodzenia są, były i będą indeksowane o wskaźnik inflacji. Większą korzyść można odnieść z polityki propagandy sukcesu opartej o retorykę, że PiS daje ludziom, podwyższa pensję, dba o emerytów itp. Wiele ludzi nie rozumie jak działa inflacja i co tracą. Edukacja finansowa w Polsce jest na fatalnym poziomie, za to skłonność do bezrefleksyjnego brania do siebie propagandy wysoka. Winę za podwyżki zawsze można zrzucić na Żydów, korporację
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@droetker4: co wiecej, niektorym grupom w budzetowie inflacja rozumiana we wzroscie wynagrodzen jest na reke. Tacy sedziowie czy prokuratorzy, choc sa troche skrajnym przykladem, to wynagrodzenie maja oparte o przelicznik sredniej w sektorze przedsiebiorstw oglaszanej przez GUS.
  • Odpowiedz