Aktywne Wpisy

mirko_anonim +5
✨️ Czy warto zrezygnować z pracy na rzecz życia z odsetek? Ⓘ
#oszczednosci #inwestowanie #odsetki #praca #emerytura
Za rok kończę 40 lat, brak rodizny, mieszkanie po babci więc brak kredytów, brak auta. Dzisiaj na koncie już mi pykło 1mln zł.
Mam stresującą pracę w związku z tym planuje w następnym miesiącu złożyć wypowiedzenie i żyć z odsetek. Kase na razie mam na EDO, na koncie
#oszczednosci #inwestowanie #odsetki #praca #emerytura
Za rok kończę 40 lat, brak rodizny, mieszkanie po babci więc brak kredytów, brak auta. Dzisiaj na koncie już mi pykło 1mln zł.
Mam stresującą pracę w związku z tym planuje w następnym miesiącu złożyć wypowiedzenie i żyć z odsetek. Kase na razie mam na EDO, na koncie
Co byście zrobili na mom miejscu?
- Emerytura jeszcze w tym roku 28.4% (102)
- Popracowałbym jeszcze z 3-5 lat 41.5% (149)
- Pracuj do 50-65 roku życia 30.1% (108)

SepulkoZnawca +128
Mirki, Mirabelki i osoby Mirabelskie. Pijcie ze mną kompot albo płyn do konserwacji zwłok. Obudziłem się dziś jako starzec. Wszystkich pulsujących zawołam kiedy podwoję ten wynik. Jeśli oczywiście ten portal przeżyje. Bo ja napewno przecież nie raz mi sto lat śpiewali.
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz

https://pastebin.com/S07ZBa80 - PASTEBIN z linkami do fb/insta
#krakow #jedzenie #wykop #atrakcje
---------------------------------------------------------------------------------
1. kawiarnie
Kawiarnia fornir - (ogródek super bułeczki z malinami) i spokój.
Magia cafe, koło rynku ale ceny przystępne i nie tak dużo ludzi + chłodno bo w kamienicach
Szklarnia kraków - nie byłem znajomi polecają
Manga cafe - nie byłem znajomi polecają podobno świetnie śniadania
Kawa romanowicza - - nie byłem znajomi polecają
KAFFE BAGERI Stockholm- byłem, karadmonki świetne i cynamonki też.
urban coffe
---------------------------------------------------------------------------------
2. Włoskie jedzenie
nolio - na dostawę super te home made, stacjonarnie wszystko świetne
abracciatepastawine - jeszcze nie byłem, ale mają fajną kartę i regularnie ją zmieniają
La grande mama - to moja pierwsza knajpa w krakowie, świetny deser i kaczka + zupa krem z grzybów. Polecam na randkę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
3. Sushi
youmikokrakow - byłem, bardzo dobre
yamatosushi - też byłem, bardzo dobre
nagosushiandsake - jeszcze nie byłem ale maja super wybór ryb których nigdzie indziej nie mają
myiamasushi - paradoksalnie z tej listy na razie top 1. świetny węgorz
4. Najlepsze kanapki z wołowiną
mr broda pastrami - jadłem z kapustą kiszoną, porcja medium dla dwóch spokojnie.
5. Bardzo dobre burgery + mięsne żarcia
gruba buła burger
koneser grill
6. Najlepsze żarcie vege
krowarzywa - bardzo dobry kebab z seitana
ka vegan
oke poke kraków
Dalsza część w komentarzu
7. High end
restauracja garden
tak samo na instagramie - zamierzam tam iść bo celują w gwiazdkę
botigliera 1881
feed - mają gwiazdkę więc pewnie się nie zawiedziecie
folga kraków
feed - ostrygi, szampan, tatar itp ;)
8. Cukiernie
na ciacho
feed - fajny sernik z rokitnikiem
galeria tortów artystycznych
fajne torty i makaroniki
labaguette
kawka i sernik
orzo
podobno najlepszy sernik według @lubiesernik - osobiście nie jadłem ale sprawdzę
9.Azja
wschod bar - jadłem tam kurczak generała, ogólnie wszystko spoko, jedyny minus to pałeczki plastikowe i to że dla mnie strasznie intensywnie, w sensie 1 porcja spokojnie na 4 osoby do spróbowania.
molam_krk
10.pizza
kreskimaki krakow
chebonta salumerina
top 1 margaritka w całym krakowie + można kupić różne rzeczy do jedzenia włoskiego
nolio
feed jak wyżej w pkt 2. + też można kupić stacnonarnie produkty
11. bary mleczne i katering
mój ulubiony bar wolańskiego
moderncatering
prosto z mostu
12. różne
pod wawelem - popularna knajpa przy rynku, duże porcje, ale nie jadłem tam
karczma pod wielka sola - najlepsze żeberka w krakowie (bierzcie te w piwie i miodzie)
cafe lisboa - kawiarnia z tymi przysmakami z portugalii?
charlie pieshop - paje nowozelandzkie
tasca ruczaj - kuchnia portugalska
festaurant podroza - widziałem na instagramie
muhhabet- kraków - mocno promowane, nie byłem tam i nie wiem co to
zakladka bistro - kuchnia francuska
mezalians krk - kuchnia syryjska
Euskadi - kuchnia baskijska - https://www.euskadi.pl/ - tutaj chce iść na ten moment najbardziej - na instagramie kucharza widzę że facet to robi z powołania i robi to świetnie.
13. Piekarnia
znam jedną
zmączeni - jedna z najlepszych w krakowie
14. bar
the trust bar - tak samo na instagramie
nadwislanska resto
15. Kwiaciarnia
to nie zjeść ale hehe lubię tam bukiety kupować :D
kwiatobranie
Wołam bo pytałeś o listę knajp @KocieJaduo
Pozdrawiam
Potwierdzam, że sernik w orzo jest boski
@krzykrzy1995: nie we wszystkich byłem, jeśli chodzi o azje to nie gustuję za bardzo ;D
Treść została ukryta...
@KromkaMistrz: z ciekawości co np?
@stefan-trzcina
Komentarz usunięty przez autora
-chebonta jadlem raz - margarita byla turbo przecietna (ale to ponoc kwestia czy robi ja polak czy wloch tam)
-przy wloskim zarciu trzeba podac primo czy cyklop
- labaguette od dluzszego czasu ma bardzo slaby sernik
- duzo lepszy sernik np w Czyżyk lub Massolit
- przy burgerach zdecydowanie TOP to Parkowa i M22, Gruba Buła
a z burgerami to i tak osobiście uważam najlepsze są w krośnie w rock cafe bar :D
ale popsrawdzam to co miałeś, dzięki
@PiersiowkaPelnaZiol: Ogólnie jest bardzo dobre - jedyny minus jest za to, że jednak podają "nierówno" - nie wiem co jest przyczyną, czy osoba przygotowująca czy co, ale często te same zestawy smakowały różnie
@Fridge_: no ja w smaku nie widziałem różnicy, za to widziałem różnice w podaniu, bo raz miałem normalne rolki a czasami miałem po prostu sklejone gdzie trzeba to było aż rękami oddzielać, na razie zostaje
@PiersiowkaPelnaZiol:
Czemu polecasz lokale, w których nie byłeś?
Ja z włoskich polecam Casa Mia 21. Tylko lokalizacja średnia bo poza okolicami rynku. Chyba, że ktoś chce wpaść na piwko do mnie to wtedy idealna ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Dziesion: tam gdzie nie byłem posiłkuję się opiniami znajomych, ale ja
A próbowałeś na Parkowej? Kosmos!