Istnieją także tzw. woski na mokro jednak nie traktował bym ich jako zabezpieczenia. Ich głównym zadaniem jest pomoc w osuszaniu karoserii po myciu - właśnie tego typu produkty można spotkać na myjniach bezdotykowych jako program hydrowosk. Są też dostępne dla zwykłego kowalskiego, m.in. ProElite Brillant NanoWax, Elite Detailer Hydro Wax Essentiale czy bardziej marketowy K2 Speed Wax. Trwałość? Przeważnie do dwóch dni.
Chciałem przypomnieć, że możecie zapisać się do wykopowej grupy rabatowej u @Czysta-Bryka_pl . Po założeniu konta w jego sklepie, skontaktujcie się z @Czysta-Bryka_pl na wykopie podając swój adres mailowy. Dzięki temu otrzymacie 5% rabatu na wszystko w jego sklepie.
@Gilim: uzasadnij proszę - na dobrze przygotowanej powierzchni siedzi do pół roku. Stosunkowy łatwa aplikacja i efekt wizualny praktycznie jak powłoka - szklistości i lustro. Dodatkowo produktu można używać jako do osuszania.
Przelałem tego z 2 litry i jedyne czego brakuje to śliskości.
@vlodek2532: 100% zgody odnośnie CC Water Gold. To są najlepiej wydane pieniądze w temacie chemii samochodowej, efekt petarda i banalna aplikacja. Sam właśnie kończę drugą dużą butlę i jeszcze wiele ich będzie.
@pLaYmAn no tu mogłem źle się wyrazić rzeczywiście. Różnie to jest interpretowane, samo lsp ma też już kilka wersji (last stage protection, last step product). Najczęściej obejmuje ono właśnie woski, sealanty, powłoki, qd a nawet glaze'y
@vlodek2532 Ode mnie mogę podrzucić Icy Ceramic od Shiny Garage. Łatwa aplikacja, efekt spokojnie na 2 mycia i przyjemny zapach. W sumie moj ulubiony QD, szczególnie do metody na handlarza.
Drugi to płynny wosk od Meguaiersa Liquid Wax, połysk na szybko jest genialny. Lubię ten produkt.
@vlodek2532: korzystałeś może z Manufaktura Wosku Heisenberg? Chciałbym poznać twoją opinię na jego temat, jeżeli używałeś. Co do ADBL SSW podzielam opinię, świetnie się go nakłada, nie trzeba docierać ani nic, polecam (ʘ‿ʘ) Jedynie trzeba uważać, jak jest zimno, potrafi zrobić się tak gęsty, że nie można go wypsikać.
@ptrx nie korzystałem, chociaż kusi pakiet gruszka + kaktus na allegro.
@dyslexia trwałość przy delikatnej jedzie do 2 miesięcy bym powiedział, jednak im częściej go uzupelniasz, umacniasz powłokę kwarcowa przez co każda aplikacja zwiększa trwałość według producenta. W rzeczywistości nie wiem czy tak jest bo korzystam z różnych qd dla urozmaicenia.
@Foxio: Trwałości pół roku nie zauważyłem. Hydrofobowość super. Natomiast największą wadą jest to że po aplikacji strasznie się palcuje. Widać każde dotknięcie. Przetestowane na trzech samochodach. Lakier umyty i przejechany IPA. Poza tym to są z założeni produkty „garażowe”. Czyli bezdotyk, fibra i jazda jeszcze na parkingu. Z tych wymienionych najlepiej oceniam Tenzi. Moim zdaniem woski na mokro robią robotę. Zwłasza w zimę i porach „brudnych”. Jak dojadę z myjni
02. Dressingi do plastików
03. Szyby
04. Felgi
05. Opony
[06. Owady]( https://www.wykop.pl/wpis/60180625/abcdetailingu-lekcja-szosta-owady-zanim-przystapim/)
Przelałem tego z 2 litry i jedyne czego brakuje to śliskości.
Drugi to płynny wosk od Meguaiersa Liquid Wax, połysk na szybko jest genialny. Lubię ten produkt.
Numer 3 to Sonax. Tanie i dobre.
Co do ADBL SSW podzielam opinię, świetnie się go nakłada, nie trzeba docierać ani nic, polecam (ʘ‿ʘ) Jedynie trzeba uważać, jak jest zimno, potrafi zrobić się tak gęsty, że nie można go wypsikać.
@dyslexia trwałość przy delikatnej jedzie do 2 miesięcy bym powiedział, jednak im częściej go uzupelniasz, umacniasz powłokę kwarcowa przez co każda aplikacja zwiększa trwałość według producenta. W rzeczywistości nie wiem czy tak jest bo korzystam z różnych qd dla urozmaicenia.
wleciało bez prime'a za 21 zł, za tyle warto się pobawić.