Aktywne Wpisy

Tino +5
Niebawem jadę z kumplem w długą i daleką podróż. Zapewne będziemy się wspólnie rozliczać w przeróżnych miejscach czy płacić czasem za siebie nawzajem. Płacić na miejscu będziemy zarówno gotówką, jak i kartami. Jaką polecacie prostą aplikację do wspólnych rozliczeń, żeby nikt nikomu nie był dłużny i można było zachować porządek przy wspólnych wydatkach?
Foto dla przyciągnięcia uwagi XD
#finanse #aplikacje #android #podroze #podrozujzwykopem
Foto dla przyciągnięcia uwagi XD
#finanse #aplikacje #android #podroze #podrozujzwykopem
źródło: ow16k8n3gykav9x3vop581fi9c68_shutterstock_1308414568
Pobierz
JankoBzykant89 +147
źródło: imgi7NLVR-27e2b6a
Pobierz

Tytuł:
Głodna PuszczaAutor:
Marcin MortkaGatunek:
fantasy, science fictionOcena: ★★★★★★★☆☆☆
Wydawnictwo:
Sine Qua NonLiczba stron:
359Forma książki:
e-book, audiobookKontynuacja przygód Kociołka i jego towarzyszy. Tym razem wracamy do naszego bohatera, który wiedzie spokojny żywot u boku rodziny, jak z resztą obiecał żonie. Pewnego dnia do Gryfa zjeżdżają się książęta by ustalić co robią w sprawie Głodnej puszczy, w której rozszalały się trolle, w dodatku ich człowiek wysłany na przeszpiegi - Pogorzałek, do tej pory nie wrócił. Kociołek dostaje zadanie nie do odrzucenia, celem sprawdzenia co się stało z Pogorzałkiem i co właściwie dzieje się w samej puszczy. Zadanie te odrzuca, ale na prośbę żony, która nie może patrzeć na swojego spragnionego wrażeń męża snującego się po domu bez celu, przyjmuje zadanie i wraz z ekipą wyrusza do tytułowej puszczy. Kociołek jak zwykle obiecuje żonie, że za chwilę wróci, ale jak wiemy z pierwszego tomu, jest on mistrzem składania obietnic, nie do dotrzymania.
Liczyłem na to, że kontynuacja będzie nam trochę bardziej przybliżać naszych bohaterów, ale tak się nie stało, może dlatego, że sam Mortka napisał osobną książkę, która właśnie na bohaterach i ich "poprzednim życiu" się skupia. Mam wrażenie, że też trochę za dużo się tu dzieje, czytając skupiałem wzrok i słuch na czymś innym dosłownie na chwilę, a już nasi bohaterowie znajdywali się w samym środku akcji lub zostawali uwięzieni przez antagonistów. Trochę za szybko się to rozwija, ale to raczej indywidualna sprawa, może komuś innemu takie tempo przypadnie do gustu.
Ciekawe i bardzo luźne fantasy, które trochę nabija się samo z siebie i tego gatunku, ciekawe zadania, klimat i dość nietypowe połączenie bohaterów sprawia, że czyta się ją niezwykle przyjemnie i zdecydowanie nadaje się do odstresowania po pracy. Ta część trochę bardziej przypominała mi dzieła Pratchetta niż Władcę pierścieni, więc jeśli taki był to zamysł, to wyszło świetnie.
Wpis dodany za pomocą tego skryptu
67/128
#bookmeter #czytajzwykopem #legimi #storyel #fantasybookmeter #sciencefictionbookmeter
źródło: comment_1647088360nlETs7yCF6iIElgr6yuGs8.jpg
PobierzŚrednia ocena z Wykopu: ★★★★★★★☆☆☆ (7.0 / 10) (2 recenzji)
Następne podsumowanie tagu: 2022-04-01 00:00 tag z historią podsumowań »
W abonamentach: www.legimi.pl
Kategoria książki: