Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Mam drewniana blaty w kuchni, olejowane kilkukrotnie olejem Osmo, zrobiony "test kropli". Jednak po kilku miesiącach przy zlewie poczarnial. Chce to naprawić i się zastanawiam czy
1. Wyszlifować i olejować ponownie. Ile warstw? Kiedy będę wiedział i miał pewność że kilka lat wytrzyma? Jest to w ogóle możliwe?
2. Wyszlifować, zaolejować i dać na to jakiś bezbarwny lakier?

Podpowie ktoś?

Ogólnie żałuję że wziąłem drewniane a nie zwykle.

#kuchnia #meble #blat #stolarstwo
  • 5
@jestem_legenda drewno zwłaszcza dębowe na blacie kuchennym to tylko pod lans a nie użytkowanie. Szlifowanie może wiele nie dać bo woda garbniki w drewnie aktywowała. Są na to środki poszukaj... Potem jak już będziesz klad nową warstwę oleju to spróboj ciepłym/gorącym. Powinien lepiej penetrować drewno. I potem regularnie odświeżać i odświeżać i odświeżać... :) Lakier nie będzie się trzymać żadnej powierzchni z woskiem czy olejem.