Wpis z mikrobloga

• 0
@rajman 20m gazu, ale do pompy 20k dofinansowanie, obie inwestycję wychodzą 25k, mam już wyceny. Z tym że nawet nie wiem czy mnie przyłącza z gazem bo zmieniło się tam trochę i sąsiada nie chcieli przyłączyć chyba że zapłaci. P------a akcja
  • Odpowiedz
@Harvey_Specter: dziś cena energii to 650-1100 netto/MWh, na ostatniej fakturze mam 390zł brutto w nocy z przesyłem!
2 lata temu było było na gięłdzie po 160-265 netto/MWh, na fakturze miałem ok 350-370 brutto w nocy z przesyłem!

Energia musi zdrożeć, narazie sprzedawana jest głównie energia zakontraktowana w 2020 i w 2021 na rok 2022, ale w 2023 znów wróci boom na fotowoltaike
Ok 2029-2030 maja wprowadzić zakaz sprzedaży pieców
zibizz1 - @Harvey_Specter: dziś cena energii to 650-1100 netto/MWh, na ostatniej fakt...

źródło: comment_1655114069YAo38jZLHTd4WgmfFq6RyZ.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Harvey_Specter: Tak. Energia elektryczna jest najstabilniejszym medium. O ile węgiel, gaz, ropa się bardzo wahają. (1-3 lata temu gaz wychodził taniej niż węgiel nawet) O tyle prąd jest najstabilniejsza formą. Chciałem tylko pokazać że dziś nie ma co patrzeć na cenę, prądu, węgla, gazu. Domu chyba nie budujesz na 5 lat tylko pewnie na 20-50. Trzeba myśleć przyszłościowo i zapewnić sobie możliwość samowystarczalności. Czyli energie która można sobie samemu wyprodukować
  • Odpowiedz
  • 0
@zibizz1 tylko tak jak pisałem, nie mam możliwości postawienia pv, dom w mieście na małej działce. Na dachu paneli nie położę bo jest skąplikowana Geometria dachu, liczne załamania, kominy lukarny. Dom już stoi do tej pory ogrzewany ekogroszkiem. W sumie to pytanie podstawowe czy prad będzie drożdży czy jednak gaz.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Harvey_Specter: prąd zawsze będzie średnio 3x droższy niż gaz. Dziś widać że cena prądu wolniej rośnie bo energię elektryczną się kontraktuje czyli przy dużym wzroście cen prąd ma z rok obsuwy z aktualizacją cennika.
Na pewno też cena prądu będzie się bardziej wahała, będą godziny w których będzie bardzo tani a będą takie kiedy będzie bardzo drogi. W zależności czy masz podłogowe czy kaloryfery i jaką masz pompę ciepła możesz
  • Odpowiedz
W sumie to pytanie podstawowe czy prad będzie drożdży czy jednak gaz.

@Harvey_Specter: tutaj w sumie nie ma pytania. W 2035 gazem już nie będziesz mógł prawdopodobnie ogrzewać. Pierwotny termin to był 2050. To jest za 13 lat. Pakowanie się obecnie w gaz nie ma najmniejszego sensu.
kominy zawsze można usunąć jeżeli się da i mieć miejsce na PV tylko PV Ci nie pomoże bo generuje prąd wtedy gdy zwykły
  • Odpowiedz
w 2035 będzie zakaz montażu kotłów gazowych a nie ogrzewania gazem. Chyba że się mylę

@Harvey_Specter: niech będzie i zakaz montażu kotłów gazowych. Nie powiesz jednak, że Ci to nic nie mówi?
https://muratordom.pl/instalacje/ogrzewanie-domu/zakaz-sprzedazy-kotlow-gazowych-od-2029-r-w-unii-europejskiej-aa-EB11-trK2-HtXD.html

Tutaj mowa o zakazie sprzedaży nawet. Przypuszczam, że się to wszystko klaruje powoli jednak patrząc na to, ja bym się nie pchał nie mając instalacji. Wywalisz kasę i się może okazać, że za 13 lat musisz ponownie
  • Odpowiedz
  • 0
@ksiak dlatego lepiej przemyśleć wszystkie za i przeciw, w moje okolicy 30% osób ma gaz, 30% pompy ciepła z pv, 30% ekogroszek. Żyjemy w ciekawych czasach, za rok wszystko może się odwrócić do góry nogami. Wróżenie z fusów. Jak na razie jestem w kolejce po pompę ciepła. Ale mam jeszcze miesiąc na zmianę decyzji
  • Odpowiedz
w moje okolicy 30% osób ma gaz, 30% pompy ciepła z pv, 30% ekogroszek.

@Harvey_Specter: ci z gazem za 12 lat będą kombinować
Ci z pompą założyli PV jak były korzystne dla nich warunki.
Ci z ekogroszkiem zapewne już kombinują co
  • Odpowiedz
@ksiak: @Harvey_Specter zgadzam się w 100% ze wg mnie pompa ciepla + fotowolaika to przyszłość...
Ze repoweu ma plan na wprowadzenie od 2029 roku zakaz produkcji kotłów.
Czytam prawie każde artykuły ale nikt nie pisze o nieruchomościach, które są jak i będą oddawane w najblizszym czasie z przyłaczem na gaz a jednak nie będą miały możliwości na przejście na pompę ze względu na aspekt projektu.
W takiej sytuacji jestem Ja - odbieram
  • Odpowiedz
wg mnie pompa ciepla + fotowolaika to przyszłość...

@iwona-wisiska: fotowoltaika w domu prywatnym Ci praktycznie nic nie daje bo produkuje energię wtedy kiedy nie bardzo jest Ci potrzebna. To naganiacze ludzi naganiali jak stare przepisy były. Ludzie montowali i teraz płaczą, że często w słoneczny dzień nie ma produkcji bo się okazuje, że na ulicy poza nimi wszyscy sąsiedzi mają PV. Tym samym prądu za dużo i nie ma co wpuścić
  • Odpowiedz
@ksiak: 30% energii zużywam z PV na bieżąco w domu prywatnym. Tak, czasem się wyłączy ale traci się przez to może kilka %. Jak sie wyłącza na długo to ZE powinien poprawić parametry. Nadal mamy duż zysk.To że produkuje wtedy kiedy nie potrzeba to nie znaczy że nie można tego sprzedać i odkupić kiedy potrzeba za ~2,5x (~1,25x do końca marca jak ktoś założył). Jak zaraz ceny energii dla konsumentów
  • Odpowiedz
@Harvey_Specter: Większośc z Was to p------i tutaj bez sensu. Najpierw trzeba cała infrastrukture energetyczną wymienić w kraju, nastepnie myslec o pompach ciepła dla wszystkich ludzi.

Pierwszy blok atomu zostanie uruchomiony w 2033 roku, na ten moment nie ma zadnej mowy o tym, aby zapewnic taką ilosc prądu do tylu odbiorców.

Właściciele domów bardzo często będą musieli zmieniać tez instalacje elektryczne itd itd

Żal Was czytac, i te Wasze wyliczenia. Nie
  • Odpowiedz
  • 0
@TheMostWanted no nie zgodzę się z tym, wiadomo że jak wszyscy przejadą na pompy to będzie lipa, ale myślmy realnie. Pompy najwięcej energii zużywają zimną w nocy. Polska największe braki energii miała (już nie ma) latem podczas upałów. Jest miejsce dla pomp ciepła dla sporej części Polaków. Instalacje domowe to problem indywidualny. Też jestem zadania ze elektrownię atomowe powinny powstać jak najszybciej, bo jak do pomp ciepła dodamy samochody elektryczne to
  • Odpowiedz
@Harvey_Specter: Indywidualny problem? Chłopie, jak chcą zmusic do pomp ciepła to ty wiesz ile jest domow z lat 90,80 i starszych. Ty chyba nie zdajesz sobie sprawy z tego.

Teraz ludzie martwią się do co do michy włożyć, a nie o jakiś pompach ciepła tu się p------i i samochodach elektrycznych po 100 tys zł ;)
  • Odpowiedz
  • 0
@TheMostWanted najczęściej robi się nowy kabel do pompy w każdym domu, nie potrzeba wymiany całej instalacji. Pompą ciepła nie zużywa 10kw, można ją podłączyć na jednej fazie i zużyje przeciętnie 3kw. Plus grzałka na innej fazie. To nie jest auto elektryczne
  • Odpowiedz
@Harvey_Specter: auta elek. i pompy ciepła sprowadzają się do wspolnego mianownika: zuzycia energii jej ilosci wytworzenia i zapotrzebowania. Juz tej zimy były bardzo duze problemy z prądem, straszono blackoutami. Nie jestesmy przygotowani na to. A do 2030 roku na pewno się z tym nie ogarniemy.
  • Odpowiedz