Wpis z mikrobloga

• 1
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 0
@bialy100k ten artykuł rzeczywiście jasno stwierdza, że z tych orzemian może być zapas energetyczny. Jak pisałeś wcześniej - specyficzny dla danego osobnika i danej chwili, ale jaki to może być rząd wielkości?
  • Odpowiedz
@Szloch: W drugim artykule piszą o lipidach które są nośnikiem / magazynem energii. Ale szukaj sam, bo ja piję od dawna tak mało, że temat mnie nie interesuje (ilości liczone może 1-2 litrach rocznie, a nie tygodniowo).
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@bialy100k ja nie do końca pod tym kątem ;) na początku zainteresowałem się w ramach diety, a potem zaskoczyło mnie, że nigdzie nie mogę znaleźć konkretów, tylko wszędzie kopiuj-wklej i pomyślałem, że może wypok coś poradzi, trochę pomogłeś Mirku, dzięki!
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Precypitat dzięki! Czy da się jakkolwiek oszacować rząd wielkości, ile może być energii ze 100g etanolu? Wtedy można by porównać do kaloryczności białka węglowodanów i tłuszczy.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Precypitat o dzięki! Zapoznam się. Ps. Nie tyle chodzi o przełożenie praktyczne odnośnie np. mojej diety, co zrozumienie idei, która mocno umyka :)
  • Odpowiedz
@Szloch: no to takie najprostsze jakościowe wyjaśnienie to przejście przez kwas octowy do acetylokoenzymu A, który jest powszechnie używany w ogromnej liczbie szlaków metabolicznych.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Precypitat tak, widziałem to, ale to jest jednak wartość jedynie z kalorymetru, ta "domyślna". Może mieć cel wychowawczy, ale z treścią artykułu jest w sprzeczności.
  • Odpowiedz