Aktywne Wpisy

Lolenson1888 +90
Jakich znacie ludzi, którzy mają nazwę miejscowości zawartą w swoim przydomku?
- Geralt z Rivii
- Jurand ze Spychowa
- Jarosław Przybył z Kluczborka
#mecz
- Geralt z Rivii
- Jurand ze Spychowa
- Jarosław Przybył z Kluczborka
#mecz

darrol +47

Tłumaczenie artykułu niżej. TL;DR - kapitalizm wydaje się załamywać pod swoją wewnętrzną logiką. Racjonalna / optymalna jest dywersyfikacja kapitału, który się posiada (jeśli się go posiada XD). Więc naturalnie prowadzi to do powstania rzeczy takich jak fundusze indeksowe.
Skoro to jest optymalne - ~wszyscy to robią - tj. wszyscy poważni -
- no a kto będzie miał kapitał? Anyway, jak ktoś nie rozumie funduszy indeksowych i dlaczego tak jest - można przeczytać np. ten tekst: Get Rich Slowly
Tak więc, wszyscy po prostu inwestują swój kapitał w korpo, proporcjonalnie do jej wartości. W uproszczeniu. Co jest trochę jak socjalizm_ - tylko tak jakby Społeczeństwo posiadało te firmy. Z tym że społeczeństwo dolarów a nie ludzi. No i te wszystkie firmy - stają się tak jakby jedną gigantyczną korporacją. Więc nieco się psują mechanizmy konkurencji czy dążenia do maksymalizacji zysku. Kapitalizm.
Dygresja nt. teorii spiskowych:
I drobna uwaga - temat nie jest o tym czy szczepionki czy działają, o słuszności lockdownów czy innych takich.
Ok, tekst:
Jakby ktoś nie wyłapał, awangarda to tłumaczenie angielskiego słowa VANGUARD użytego w oryginale ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Nie wiem w sumie co o tym myślę; głównie mnie to z jakiegoś powodu bawi niesamowicie xD
#ekonomia #gospodarka #gielda #inwestycje #gruparatowaniapoziomu #ciekawostki #swiat #pieniadze #libertarianizm
Komentarz usunięty przez autora
@gysnde: Trochę tak. Z drugiej strony jego pozycja wcale nie jest taka stabilna. Teoretycznie może sobie powstać inny fundusz indeksowy. Jak krypto nie pierdzielenie to za kilka lat spodziewam się że DAO staną się potężne.